Budi najbolja verzija sebe.

Recept za uskrsnu pincu Ivane Čuljak Lošić, našu omiljenu slasticu na blagdanskom stolu

Zaludjela je društvene mreže svojim neodoljivim receptom za omiljenu nam uskrsnu slasticu, a nama je otkrila u čemu je tajna

Budi najbolja verzija sebe.

Ne razmišljajući o kalorijama, već o okusu i tradiciji, za stanovnike Lijepe naše već stoljećima – Uskrs znači samo jedno. U kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju zovu je pinca, dok je u Dalmaciji poznata pod imenom sirnica. Kako god je zvali, bez nje nema Uskrsa i obiteljskog ručka.

A sad malo teorije. Pinca je zapravo slatki kruh od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera ( po želji aromatiziranih grožđica i ruma) korice limuna ili naranče. Najčešće je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista. Uoči Uskrsa dostupna je na svakom koraku, ali naše domaćice kažu da nema bolje od one domaće. Ako u nju dodate malo jabuke, izbjeći ćete, kako ekskluzivno doznajemo, suhoću koja nastupa dan poslije i zbog koje je već sutradan podnošljiva samo uz šalicu čaja.



Po struci ekonomistica, a u duši pastry chef

Duhovita i stylish Hercegovka sa zagrebačkom adresom, Ivana Čuljak Lošić - zaludjela je društvene mreže svojim neodoljivim receptom za omiljenu nam uskršnju slasticu. Kao malena sanjala je o cvjećarskoj karijeri, no život ju je odveo u smjeru ekonomije što joj je i dalo poticaj za ovaj posao. 

Budi najbolja verzija sebe.


A iz ljubavi prema slasticama - stvorio se i brend 'Nek jedu kolače'. Kako i sama Ivana kaže, uči se cijeli život, ali u njezinu slučaju -  put do uspjeha doista je presladak. Donosimo ti njezin recept za pincu:


RECEPT JEDNE PINCE: 

Sastojci:

  • 750 g brašna
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • 14 g suhog kvasca
  • 150 ml toplog mlijeka
  • *(ukoliko bude potrebno, kasnije možete dodati još mlijeka u smjesu) .
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlice rakije
  • *(slobodno stavite više ruma ako ga preferirate, ako ne zamijenite sokom jedne naranče) 

Premaz

  • 1 jaje
  • šećer


PRIPREMA: 

1. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom da se aktivira. Dodaj u smjesu brašna šećera, soli I korice agruma. Uz stalno miješanje dodaj ostale sastojke.
2. Tijesto prekrij folijom i ostavi da se diže dva sata na toplome.
3. Nakon toga tijesto ponovo mijesi, po potrebi dodaj još malo brašna, oblikuj u četiri kugle cca 400 g svaka i opet ostavi pokriveno da se diže još 30 minuta (ja sam držala u pećnici na 50 stupnjeva). Pincu zareži oštrim nožem na tri strane, premazaži razmućenim jajetom i pospi kristal šećerom ili grubo usitnjenim šećerom u kocki.
4. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 35-40 min.

Budi najbolja verzija sebe.




Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.