Recept za scones: Najmekše pecivo za doručak ili uz popodnevni čaj

Uživaš u mekih i mirisnim pecivima? Onda moraš isprobati ovaj recept za scones, britansku poslasticu u koju ćeš se sigurno zaljubiti

Recept za scones: Najmekše pecivo za doručak ili uz popodnevni čaj
Gotovo niti jedan Britanac ne preskače tradicionalni popodnevni čaj. Ovaj ritual otočani rade već godinama i jednostavno je postao toliko dio svakodnevice da ljudi i na poslu, ali i vikendom odvajaju vrijeme kako bi u miru popili šalicu dobrog čaja. I dok je čaj sam po sebi ukusan, ne može proći bez male zakuske. Najčešći odabir su popularni sconesi, odnosno slatkasto pecivo koje može biti prazno ili s dodatkom sušenog voća. Pronašle smo tradicionalni recept za britanske sconese u kojima možeš uživati uz čaj, ali i za doručak. Posebno su ukusni s malo džema od malina.

Sastojci

4 šalice glatkog brašna
6 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
70 g šećera u prahu
90 g maslaca
300 ml mlijeka

Priprema

01.

U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer te dodaj hladni maslac narezan na kockice. Kockice razmrvi prstima tako da dobiješ mrvičasto tijesto.

02.

U posudu polako dodaj mlijeko i zamijesi tijesto. Tijesto treba biti ljepljivo, ali da se odvaja od posude.

03.

Tijesto razvaljaj na pobrašnjenu radnu površinu na oko 2 cm debljine i pomoću šalice za čaj reži pojedine sconese.

04.

Sconese prebaci na papir za pečenje i premaži mlijekom te peci na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju.

Savjet

Ovaj recept za obične sconese možeš obogatiti suhim brusnicama, višnjama, grožđicama i sličnim suhim voće. Jednostavno ga umiješaj u gotovo tijesto prije oblikovanja pojedinačnog peciva i nastavi prema receptu. Poslužiti ih možeš s malo maslaca ili omiljenim džemom.

A.M.
17.2.2021.