Recept za najbolji domaći čokoladni namaz

Niti jedan čokoladni namaz nije ukusan kao Nutella, ali mišljenje ti možda promijeni ovaj recept

Recept za najbolji domaći čokoladni namaz
Foto: www.profimedia.hr
Čokolada, lješnjaci, bademi i punomasno mlijeko - možda nije najzdravija kombinacija, ali je svakako ukusna. Ponekad trebamo zaboraviti na nutritivne vrijednosti i kalorije te se počastiti hranom koja nam daje najbitniji sastojak u životu - sreću. Nutella je mnogima omiljen namaz, kako za doručak tako i za palačinke. Postoji mnogo recepata za domaću Nutellu, a nama se ovaj posebno svidio. Za pripremu ti ne treba puno sastojaka, samo malo volje i samokontrole da ne pojedeš odmah cijelu teglicu.

Sastojci

400 ml punomasnog mlijeka
60 g mlijeka u prahu
160 g lješnjaka
40 g badema
150 g tamne čokolade
150 g mliječne čokolade
100 g maslaca
3 žlice meda
1 prstohvat soli

Priprema

01.

Lješnjake i bademe zapeci u pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kada su pečeni, lagano ih protrljaj rukama kako bi uklonila ljuskice.

02.

Dok se bademi i lješnjaci peku, u loncu pomiješaj mlijeko, mlijeko u prahu, sol i med te sve zajedno zakuhaj. Jednom kada je smjesa zakuhala, dodaj čokoladu i maslac te miješaj dok se ne otope.

03.

Kada su bademi i lješnjaci pečeni i oguljeni, dobro ih usitni blenderom ili štapnim mikserom. Miješaj smjesu orašastih plodova dok ne dobiješ toliko sitne komadiće da se krenu pretvarati u maslac. Što sitnije uspiješ izmljeti bademe i lješnjake, to bolje.

04.

Sjedini obje smjese u jednu i dobro izradi mikserom.

05.

Kada je namaz gotov, prebaci ga u teglicu i spremi u hladnjak. Iako će na početku biti rijetka, smjesa će se u hladnjaku zgusnuti.

Savjet

Domaću Nutellu drži u hladnjaku te je potroši u nekoliko tjedana. Ako nemaš badema, zamijeni ih lješnjacima. Također, med možeš zamijeniti smeđim šećerom ili javorovim sirupom.

A.M.
18.3.2021.