Proteinski kruh bez brašna uz koje će vaše nepce uživati bez straha od suvišnih kalorija

Tek nekoliko sastojaka, bogatstvo proteina i izvrstan okus čine ovu alternativu klasičnom kruhu iz pekarnice neodoljivom

Proteinski kruh bez brašna uz koje će vaše nepce uživati bez straha od suvišnih kalorija

Uživanje u raznim oblicima pekarskih proizvoda porok je mnogih, a iako nas stručnjaci, nutricionisti i razna istraživanja učestalo podsjećaju da je pretjerano konzumiranje ugljikohidrata štetno za naš organizam, kako odoljeti mirisnoj, tek ispečenoj štruci kruha koja nas mami teksturom i okusom?

Ako spadate u skupinu onih kojima je najteže odreći se upravo kruha te ne možete zamisliti  obrok bez tog vladara svakog stola, imamo rješenje za vas. Proteinski kruh ili kruh bez brašna sjajna je i mnogo zdravija alternativa bijelom kruhu koji obično nabavljate u lokalnoj pekarnici, a koji je pun aditiva, bijelog brašna i iznimno siromašan mineralima i vitaminima. 

Za izradu proteinskog kruha bit će vam potrebno samo nekoliko namirnica koje možete nabaviti u bilo kojoj trgovini, malo vremena za pripremu i oko pola sata za pečenje. Kada se miris svježe hrskavice korice počne širiti iz vaše pećnice, potpuno ćete zaboraviti da ovaj kruh ne sadrži ni žličicu brašna, a kamo pola kile što je inače norma. 

Mnogi nutritivno bogati sastojci mogu poslužiti kao zamjena za brašno. Od zobenih pahuljica, heljde pa sve do orašastih plodova, bogatstvo zdravih sastojaka pruža nam mogućnost kombiniranja i stvaranja vlastitih kombinacija kojima ćemo dobiti baš onakav kruh kakav želimo. Naš odabir upravo je ovaj proteinski kruh kojeg karakterizira visok udio proteina, pa je savršen izbor za sportaše i ljude koji žele povećati svoju mišićnu masu.

Hranjiv i bogat okusom, proteinski kruh odlična je zamjena za bilo koji prozdvo iz standarne pekarske ponude, a uz to će vas i mnogo duže držati sitima. 

Image



Proteinski kruh bez brašna

  • 500 grama posnog sira
  • 4 jaja
  • 400 grama zobenih pahuljica (hoćete li staviti sitne ili krupnije vaš je izbor=
  • malo soli
  • žličica soda bikarbone
  • smjenke po izboru

Priprema: 

U veću zdjelu stavite sir i razbijte jaja, sve dobro izmiješajte, posolite i dodajte sodu. Zatim u smjesu dodajte zobene pahuljice, ali postepeno kako bi se što bolje sjedinile sa smjesom od sira i jaja. Nakon što ste kuhačom dobro umiješali i povezali smjesu, tekstura bi trebala biti bez većih grudica te još uvijek dosta vlažna. Po želji možete dodatii žličicu maslinovog ulja koja će se lijepo osjetiti kada kruh bude pečen. Na kraju, po želji dodajte razne sjemenke - kukuruzne, chia ili sezamove, sve će oplemeniti vaš kruh.

Dobro namastite kalup te ga stavite na prethodno zagrijanu pećnicu na 170 do 175 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice. Nakon što ste zatvorili pećnicu nemojte ju otvarati sve dok kruh ne poprimi zlatnu boju. Pola sata pečenja u većini će slučajeva biti dovoljno da ovaj kruh bude posve pečen, no ako koristite dublji ili uži lim, ostavite ga malo duž kako bi se posve spekao iznutra te ne bi ostao sirov ni na jednom mjestu. 

Kada izvadite kruh iz pećnice umotajte ga u kuhinjsku krpu te ostavite da malo odstoji. Najukusniji je upravo kada je posve hladan, pa ga je preporučljivo rezati na kriške tek kada je odstajao par sati, no ako ne možete odoljeti da ga odmah ne probate možete očekivati da će se malo više mrviti. 

Preporučljivo je ovaj kruh držati u hladnjaku ili barem dobro vakumiranog van hladnjaka. 

Image