Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pandišpanj - starinski kolač na blagdanskom stolu

Jednostavan i veoma ukusan kolač

Pandišpanj - starinski kolač na blagdanskom stolu
Budi najbolja verzija sebe.

Božićno jutro nekako uvijek sa sobom nosi i miris kolača, pogotovo onih koji nas vraćaju u djetinjstvo. Među slasticama koje se počnu pripremati već nakon Svetog Nikole, a kojima želimo iznenaditi ukućane i goste, neka se ovoga Božića nađe i tradicionalni dalmatinski kolač, kojeg mnogi povezuju upravo s kuhinjom svojih majki i baka i koji je nekada bio neizostavan desert na blagdanskom stolu. Biskvit „španjolski kruh“, pandišpanj, patišpanja, sve su to nazivi za ovaj ukusan kolač od jaja, šećera i brašna, a koji potječe od španjolskog Pan di Spagna.

Recept mu je vrlo jednostavan, pri čemu je osnovno  pravilo da se koristi koliko jaja toliko žlica šećera, te 2/3 žlica brašna. Obavezna je korica neprskanog limuna koja služi kako bi se ublažio okus jaja. Poželjno je koricu limuna malo krupnije naribati, kako bi se osjetio u kolaču. Originalno pandišpanj se radi od 12 jaja, no, možete ga raditi u odgovarajućem omjeru jaja i šećera i u manjoj količini. Može se peći u bilo kojem kalupu, pa tako i u standardnom kalupu za tortu, pa ga je onda najbolje i rezati kao komade torte. Odličan je uz kavu ili kakvo fino vino.

Sastojci:
10 domaćih jaja
10 žlica šećera
8 žlica brašna
korica jednog neprskanog limuna ili naranče
1 žlica domaćeg prošeka
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:
Zamutiti jaja, te koliko jaja toliko dodati i žlica šećera. Miješati jaja i šećer sve dok smjesa ne postane gusta. Umiješati lagano malo limunove ili narančine korice i jednu žlicu domaćeg prošeka. Zatim umiješati žlicu po žlicu brašno, drvenom kuhačom ili pjenjačom, Kalup od 26 cm lagano namastite i obložite papirom za pečenje (i dno i obruč). Ulijte lagano tijesto. Pecite na 150-160°C oko sat vremena jer se mora više sušiti nego peći. Nikako ne otvarajte peć. Kad je gotovo, ugasite pećnicu, ne otvarajte vrata i ostavite pandišpanj da se ohladi. Kad se ohladio, prebacite ga na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu. Može trajati i do nekoliko dana, ne gubeći svoju prozračnost i hrskavi okus.

(M.G.)
Foto: © ramonespelt - Fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.