Ovi genijalni kuhinjski trikovi olakšat će ti život

Sve znamo kuhati, ali ovi jednostavni trikovi dovest će tvoje vještine na novu razinu

Ovi genijalni kuhinjski trikovi olakšat će ti život

Svi bi trebali znati osnovne kulinarske vještine, od djece čiji su roditelji zaposleni, studenata koji žive sami, pa do muškaraca, očeva i djedova, a ne samo domaćica kako se nekada smatralo. No, čak ni domaćice ne znaju sve trikove u kuhinji, a za njih ti ne treba napredno znanje o kulinarstvu. 

Iako su jednostavni, i kada malo bolje razmisliš logični, ovi trikovi učinit će da i najveća neznalica u kuhinji izgleda kao profesionalac. Oni čine život jednostavnijim, jela kvalitetnijima i vještine naprednijima. Osim toga, neki od njih su i zdravi pa će olakšati održavanje dijete i učiniti zdravu prehranu zabavnom.

Sakupile smo neke najkorisnije trikove u kuhinji koje smo mogle naći, a i zabavile smo se tražeći ih (i mnogo naučile).


Drži nekoliko banana u zamrzivaču kako bi ih uvijek mogla koristiti za izradu zdravog sladoleda

Banana je najbolja baza za zdravi sladoled. Kada je zamrznuta vrlo je blagog i neutralnog okusa, zbog čega je odlična za miješanje s ostalim sastojcima.

Možeš joj dodati malo kakaa (i mlijeka ili slatkog vrhnja po želji, mada nije ni potrebno), i dobit ćeš ukusan čokoladni sladoled koji se okusom ne razlikuje previše od kupovnog. Možeš joj dodati i svoje omiljeno voće te biljna mlijeka, sve dobro usitniti u blenderu, i u tren oka dobiti domaći, zdravi i preukusan sladoled.

Drži smjesu za palačinke u staroj tubi od kečapa

Ovo je genijalna ideja za sve ljubitelje palačinki. Smjesa u hladnjaku može stajati do 3 dana (ovisno o tome koliko su svježa jaja i mlijeko koja si stavila u smjesu), i biti spremna za korištenje kada god te ulovi želja za palačinkama.

Napravi mnogo zdrave hrane u nedjelju i pohrani je u hladnjak za ostatak tjedna

Ovo će ti uštedjeti mnogo vremena i, ako imaš naviku naručivati hranu na poslu, novaca. Osim toga, hrana koju napraviš bit će mnogo zdravija nego ona koju kupuješ na poslu. Tako se možeš opustiti kada se vratiš s posla i zaboraviti na kuhanje večere.

Zamrzni svježe začine u maslinovom ulju, kako bi uvijek biti spremni za kuhanje

Ovako se tvoji svježi začini neće pokvariti i nećeš ih trebati toliko često kupovati na tržnici. Kada želiš kuhati sa začinima, samo uzmi kockicu smrznutog ulja iz hladnjaka, ubaci je u tavu, pire krumpir, palentu, na kruh ili bilo što drugo što ti padne na pamet i uživaj u svojem očuvanom začinskom bilju.

Ubaci kriške jabuke u posudu s keksima ili kolačima

Pečene slastice vrlo se brzo kvare i nakon nekog vremena izgube dobar okus i teksturu. Kriške jabuke održat će ih svježima i ukusnima čak nekoliko dana nakon pečenja ili kupnje.

Pripremi kuhana jaja unaprijed

Ako želiš u svakom trenutku uživati u kuhanim jajima, najbolje ih je spremiti unaprijed. Tako ih u svakom trenutku možeš koristiti za brze sendviče i salate, a i mnogo lakše se gule kada neko vrijeme odstoje u hladnjaku.

Peci ribu na kriškama limuna

Riba se često zalijepi za tavu ili grill, i lako se raspada. Ako ju položiš na kriške limuna bit će ju mnogo lakše okretati, neće se raspadati, a upit će i malo divne arome limuna.

Omotaj boce u mokre papirnate ručnike kako bi se brže ohladile

Ako želiš na brzinu ohladiti boce s toplim pićem, omotaj ih u papirnate ručnike, sve namoči pod vodom i stavi u zamrzivač. Bit će hladne u roku od 10 do 15 minuta.

Vodom namoči stari kruh i ponovo ga ispeci

Na ovaj će način stari kruh ponovo postati svjež i hrskav. Cijelog ga namoči i stavi u pećnicu na visoku temperaturu otprilike 5 – 10 minuta. 

Napravi 'zdjelice' od čokolade pomoću balona

Pomoću običnog balona možeš dobiti atraktivne, ali i jestive zdjelice za svoje deserte. Čokoladu otopi na pari, u nju umoči napuhani balon, i stavi ga u hladnjak da se čokolada stisne. Nakon toga samo probuši balon i u dobivenu zdjelicu stavi voće, sladoled, šlag, mousse ili druge slastice.