Osvježavajući kolač od borovnica i breskvi gotov za pola sata

Ovaj recept za kolač od borovnica i breskvi uključuje jednostavne sastojke, zdravije punozrnato brašno i osim što izgleda nevjerojatno, fantastičnog je okusa. Kao naručeno za nadolazeće toplije dane

Osvježavajući kolač od borovnica i breskvi gotov za pola sata
Foto: Lindsay Ostrom
Kad bismo ti rekle da smo pronašle recept koji možeš ponoviti svaki tjedan ovog ljeta bez da ti dosadi, bi li nam povjerovala? Upravo takav je ovaj osvježavajući kolač od borovnica i breskvi kojeg bez grižnje savjesti možeš poslužiti i za doručak jer osim što ima puno voća, priprema se od punozrnatog brašna, a i maslac možeš zamijeniti s grčkim jogurtom i dodatno smanjiti svaki (nepotrebni) osjećaj krivnje. Komad ovog kolača i topla šalica kave ili čaja na jutarnjem suncu i baš ništa nam više ne treba ovog ljeta!

Sastojci

8 žlica maslaca
150 grama šećera
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
150 grama punozrnatog brašna
1 žličica praška za pecivo
0.5 žličice sode bikarbone
2 srednje breskve
85 grama borovnica

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup od 20 cm namasti ili obloži papirom za pečenje.

02.

Električnim mikserom izmiksaj maslac i šećer pa dodaj jaja i vaniliju te miksaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.

03.

Dodaj brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Pomiješaj špatulom ili izmiksaj te premjesti smjesu u pripremljeni kalup te ravnomjerno rasporedi.

04.

Na vrh cijele smjese rasporedi narezane tanke kriške breskve i dodaj borovnice. Po želji možeš dodati i malo smeđeg šećera na vrh.

05.

Peci 20 minuta: kolač vjerojatno neće biti još gotov, ali bolje ga je provjeriti ranije. Peci još dodatnih 10-15 minuta dok se kolač ne vraća u prvotnu poziciju kad ga se dotakne. Izvadi iz pećnice, ohladi nekoliko minuta, nareži i posluži.

Savjet

Tekstura ovog kolača razlikuje se od tradicionalnog kolača - gotovo je više poput kukuruznog kruha ili muffina od zobenih pahuljica zbog brašna od cjelovitog zrna. Pazi da se ne prepeče jer se može početi sušiti - najbolje ga je peći oko 30 minuta, a zatim dopustiti da se još malo 'peče' sam dok se hladi izvan pećnice.

Žena.hr
2.6.2021.