Ostalo ti je kuhanih jaja od Uskrsa? Krajnje je vrijeme da ih iskoristiš, evo kako

Kuhana jaja ispravna su za konzumaciju i nekoliko dana nakon kuhanja, no prije nego što ih iskoristiš provjeri jesu li promijenila boju, miris ili okus

Ostalo ti je kuhanih jaja od Uskrsa? Krajnje je vrijeme da ih iskoristiš, evo kako

Kada pripremamo hranu za blagdanski stol svi imamo istu misao u glavi – bolje da ostane nego da fali. I kako to obično i bude, uvijek nam ostane nešto hrane za kasnije. Kako Uskrs ne može proći bez kuhanih jaja, šanse su velike da ti je ostalo još pisanica koje se nisu stigle pojesti. 

Image

Sve o jajima: hrana za tijelo i mozak


Kuhana jaja mogu se iskoristiti za niz ukusnih jela. Ako ih pravilno skladištiš u hladnjaku, mogu se jesti i nekoliko dana nakon kuhanja. Važno je provjeriti jesu li promijenila, miris, okus ili boju. U tom slučaju ih je možda ipak bolje baciti nego riskirati želučane probleme. Ako su kuhana jaja koja imaš i dalje dobra za konzumaciju, evo kako ih možeš iskoristiti.

Salting Deviled Eggs GIF from Deviledeggs GIFs


Kuhana jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu


Postupak:

1. Kuhana jaja nareži na nekoliko srednje velikih komada.  
2. Pomiješaj jaja s majonezom i dodaj sol i papar.
3. Tostiraj kruh dok ne bude hrskav i dobije tamno smeđu boju.
4. Smjesu jaja i majoneze žlicom rasporedi po šnitama kruha. 
5. Mladi luk, bosiljak, kopar i vlasac zajedno s koricom limuna pomiješaj u posudi. Dodaj sok limuna, malo maslinovog ulja i soli. 
6. Smjesu začinsko bilja rasporedi preko jaja. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj. 


Potrebno ti je:  

  • 4 kuhana jaja
  • 4 šnite kruha od integralnog brašna
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckano
  • Šaka svježeg bosiljka, sitno nasjeckano
  • Šaka svježeg kopra, sitno nasjeckano
  • 2 žlice vlasca, krupno nasjeckano
  • 1 žlica majoneze
  • 1/2 žličice korice limuna
  • 1 žličica soka limuna
  • Papar
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Jednostavne šparoge s kuhanim jajima i pečenim porilukom


Postupak:

1. Zagrij tavu bez ulja ili maslaca dok ne postane jako vruća i na njoj ispeci poriluk koji si prethodno po dužini prerezala na pola. Poriluk bi trebao poprimiti tamno smeđu boju na onoj strani na kojoj ga pečeš.
2. Kada je poriluk posmeđio, dodaj žlicu maslaca i pomiči tavu dok se maslac ne otopi i prekrije poriluk. Polovice poriluka posluži na tanjur.
3. Na istu tavu dodaj šparoge i peci ih oko četiri minute uz stalno obrtanje. 
4. Nakon četiri minute ugasi štednjak i u tavu sa šparogama dodaj sok limuna i senf. Dobro promiješaj i šparoge posluži preko poriluka, žlicom prelij umakom od pečenja. 
5. Kuhana jaja oguli i grubo nasjeckaj na veće komade, posluži uz povrće. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!


Potrebno ti je:  

  • Vezica šparoga
  • Kuhana jaja
  • Poriluk
  • Maslinovo ulje
  • Papar i sol
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica soka limuna
  • 1/2 žlice senfa

Tjestenina s kuhanim jajima, kaparima i sardinama


Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju da bude al dente. Sačuvaj jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
2. Zagrij malo maslinovog ulja u dubokoj tavi. Dodaj sardine, češnjak, kapare i čili. Kuhaj uz neprestano miješanje oko dvije minute ili dok se sardine ne raspadnu. 
3. Dodaj tjesteninu, parmezan i sok limuna te polako ulijevaj tekućinu u kojoj se kuhala tjestenina dok ne dobiješ gusti umak. 
4. Tavu makni sa štednjaka i dodaj naribana jaja i nasjeckane listove peršina. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!


Potrebno ti je:  

  • 250 g tjestenine po izboru
  • 4 fileta sardine
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice kapara
  • 1/4 žličice čili praha
  • 1/4 šalice parmezana, sitno naribano
  • 2 žličice soka limuna
  • 4 kuhana jaja, naribana
  • Šaka listova peršina, sitno nasjeckano
  • Maslinovo ulje
  • Papar 
  • Sol