Okus mediterana na desertnom tanjuriću: Torta od maslinovog ulja i badema za kraj ljeta

Svi znamo da je mediteranska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu, a sada smo pronašle i recept koji nas kombinacijom sastojaka i okusa odmah asocira na more, ljeto i jadransku obalu

Okus mediterana na desertnom tanjuriću: Torta od maslinovog ulja i badema za kraj ljeta

Iako na prvu loptu može djelovati kao tek još jedan klasičan biskvit, ova je torta mnogo više od toga. Maslinovo ulje, bademi, limuni ili naranče – glavni su to sastojci koji ovu mediteransku poslasticu podižu na višu razinu, a kombinacijom svojih okusa automatski nas podsjećaju na ljeto i mediteransku kuhinju.

Image

Pornstar Martini Cheesecake: Spoj koktela i deserta koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Sočna, ukusna i meka, ova desertna ljepotica od maslinovog ulja i badema savršen je dodatak tvom stolu na samom kraju ljeta. Kombiniranjem bademovog brašna i blagog maslinovog ulja dobiva se sklad i punina okusa. Ne čekaj stoga već uživaj u okusima mora i spremi ovaj kolač gdje god bila.


Torta od badema i maslinovog ulja   Sastojci:

  • 350 g bademovog brašna
  • 100 g badema
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 4 jaja  veličine
  • 180 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • Korica dva limuna i sok jednog limuna
  • Korica dvije naranče i sok jedne naranče
  • 150 ml maslinovog ulja

Priprema:

Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi kalup za tortu. Tostiraj bademe u pećnici na 180 stupnjeva oko 5 minuta kako bi im produbila okus te ih zatim izvadi van i ostavi da se ohlade. Kada su se malo ohladili, nareži ih nožem na što sitnije komadiće, ali ih nemoj blendati ni stavljati u multipraktik. Kada si to napravila, izmuti jaja i šećer dok ne dobiješ pjenastu tekućinu. Zatim izmiksaj smjesu na maksimalnoj brzini barem pet minuta. U zasebnoj posudi pomiješaj bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol te im dodaj koricu limuna, naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče.

Smjesi od jaja i šećera zatim dodaj pola smjese od bademovog brašna te maslinovo ulje, dobro sve poveži mikserom te zatim dodaj preostalo brašno. Sve dobro izmiksaj. Prebaci smjesu u kalup i peci oko 45 minuta. Kada si izvadila tortu iz pećnice ostavi ju da se ohladi desetak minuta, a zatim ju izvadi iz kalupa i posipaj ju šećerom u prahu i listićima badema po želji.