Nedjeljni ručak: maštoviti, svečani i fini recepti

Nedjelja je dan za obitelj! Učinite je posebnom uz svečana jela

Nedjeljni ručak: maštoviti, svečani i fini recepti

Koja je vaša tradicija nedjeljom? Ako vaša nedjelja znači pripremanje pravog, obiteljskog ručka - ovo je članak za vas. Da ne bude na stolu uvijek posluženo više manje isto, odlučili smo odabrali nekoliko recepata koje je vrlo lako pripremati, a savršeni su za nedjeljni ručak. Za njih nije potrebna posebna vještina, a ni sastojci. Recepti su jednostavni, fini, maštoviti te odlični za eksperimentiranje i posluživanje nečeg novog na vašem stolu. Poslužite uz čašu dobrog vina i uživajte.. Isprobajte!


Zapečeni odrezak s krumpirom i ružmarinom

Sastojci:

jedan komad odreska od govedine
400 g crvenog krumpira za pečenje
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog
pola ocijeđenog limuna
1 žličica crvene paprike
malo sušenih chilli papričica
1 žličica sušenog origana

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj posudi promiješajte limun, papriku, chilli, origano i malo soli. Pritisnite odrezak u tu smjesu i utrljajte s obje strane dok se ne upije. Krumpir narežite na tanke duguljaste komade i stavite u posudu. Polijte uljem te posolite i stavite peći na 15 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte ružmarin te stavite natrag u pećnicu. Pecite dok krumpir ne omekša i dobije zlatnu boju. U međuvremenu, odrezak ispecite na rebrastom roštilju ili tavi – 3 minute sa svake strane za srednje pečen odrezak (možete i duže, po želji). Ostavite da se meso odmori 5 minuta prije rezanja. Poslužite s krumpirima.

Pečena piletina sa salatom od rotkvica

Sastojci:

1 cijelo pile

Za marinadu:

4 žličice grčkog jogurta
2 žličice sitno nasjeckanog đumbira
1 i pol žlica crvene paprike
malo chillija u prahu
sok od pola limuna

Za krumpir:

dva luka srednje veličine, narezana na ploške
2 češnja češnjaka
1 žličica đumbira
30 g badema, sitno sjeckanog
2 žličica kumina
1 žličica korijandera
1 žličica kurkume
ulje

Salata

600 g rotkvica
1 veliki oguljeni krastavac
1 mali crveni luk, četvrtasto narezan
3 jabuke, narezane na komadiće
sok od 2 limuna

Postupak:

Sastojke za marinadu promiješajte i njome namažite cijelo pile. Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva, u vatrostalnu posudu stavite pile, dodajte malo vode i ulja, pokrijte folijom i stavite peći. Dok se piletina peče, napravite salatu – narežite rotkvice i krastavce, jabuke i luk. Sve zajedno stavite u istu posudu te na to stavite sok od limuna. Ostavite da malo odstoji, a zatim dodajte sol i svježe mljeveni crni papar. Za krumpir – u veliku tavu stavite ulje te na to dodajte kumin i kurkumu. Čim počne cvrčati, dodajte krumpir izrezan na ploške. Začinite solju, dodajte češnjak, đumbir, luk i bademe. Promiješajte dobro. Stavite u posudu za pečenje i u pećnicu na 50 minuta. Poslužite zajedno pile, pečeni krumpir i salatu od rotkvica.

Zapečene tikvice i rajčica

Sastojci:

6 rajčica srednje veličine
3 male tikvice
maslinovo ulje
jedan češanj češnjaka, sitno nasjeckanog
prstohvat majčine dušice ili origana

Postupak:

Narežite rajčice i tikvicu na male tanke okrugle komade. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Rasporedite tikvice i rajčicu u vatrostalnu posudu. U posebnoj posudi promiješajte jednu žlicu maslinovog ulja, češnjak i majčinu dušicu ili origanu. Pospite po povrću, dodajte ulje i stavite u pećnicu. Pecite oko 20-25 minuta.

Rižoto od pršuta i Gruyere sira

Sastojci:

1 šalica pilećeg temeljca
30 g maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
125 g pršuta, narezan na male komade
400 g Arborio riže
125 ml suhog bijelog vina
125 g Gruyere sira, narezan na male kockice
60 g ribanog parmezana


Postupak:

Zagrijte maslac u velikoj tavi. Na to stavite pršut i dinstajte dok ne omekša, barem pet minuta. Na to stavite pršut i miješajte dvije minute. Dodajte rižu i miješajte kako bi riža upila maslac. Nakon toga dodajte vino i pustite da ispari. Kuhajte na laganoj vatri i stalno miješajte, a tekućine dodajte postepeno. Nemojte raskuhati rižu, već ostavite da bude kremasta. Na kraju, maknite s vatre i dodajte Gruyere sir i parmezan, ostavite poklopljeno barem 5 minuta i poslužite. 

Carsko meso u umaku od vina i soje

Sastojci:

3 komada carskog mesa, tanko narezana
150 ml umaka od soje
4 žlice crnog vina po izboru
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 veliki luk
4 kriške đumbira, 4 mm debljine
1 žličica smeđeg šećera
pola litre pilećeg temeljca ili vode

Postupak:

Stavite komade carskog mesa u veliku tavu i dodajte umak od soje, vino, luk, češnjak, đumbir. Na to stavite pileći temeljac ili vodu i ostavite da kuha barem 2 sata. U međuvremenu promiješajte, dodajte tekućine ako treba i okrenite meso. Kada je pri kraju, uzmite meso van i po želji zapecite na grill tavi. Poslužite sa širokim rezancima ili kineskim povrćem.

Salata od mrkve s medom i limunom

Sastojci:

4 mrkve srednje veličine, oguljene
2 žlice maslinovog ulja
1 bijeli luk, nasjeckan na kockice
1 žlica korijandera
1 žlica meda
1 žlica soka od limuna

Postupak:

Kuhajte mrkve u slanoj vodi dok ne omekšaju, 3-4 minute. Zatim ih tanko dijagonalno narežite. Zagrijte ulje u tavi i pržite luk dok ne omekša. Na to stavite mrkve, sol i papar te dinstajte dok mrkve skroz ne omekšaju. Dodajte svježi korijander, med i sok od limuna te dobro promiješajte prije posluživanja. Može se jesti toplo ili hladno, kao samostalno jelo ili kao dio jela.


Izvor: houseandgarden.co.uk
Foto: Pixabay.com