Namirnica u fokusu: otkrijte sve okuse slanutka kroz 5 fantastičnih recepata koje ćete jednostavno pripremiti

Slanutak nije samo ukusna nego i zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare

Namirnica u fokusu: otkrijte sve okuse slanutka kroz 5 fantastičnih recepata koje ćete jednostavno pripremiti

Ova veoma korisna namirnica ima brojna pozitivna svojstva:

  • bogat izvor nutrijenata
  • ima niski glikemični indeks
  • sadrži puno proteina
  • smanjuje kolesterol
  • pogodan za dijabetičare
  • sprečava bolesti srca

Isprobajte ukusne recepte sa slanutkom koje je zaista jednostavno pripremiti:

Chana Masala

Image



Sastojci:
 slanutka iz konzerve
3 crvena luka, narezana na četvrtine
3 režnja češnjaka
5 cm korijena đumbira, oguljenog
2-3 zelene čili papričice, nasjeckane
1 i pol žlice ghee-a (pročišćenog maslaca)
½ žličice korijandera
½ žličice mljevenog kima
½ žličice čilija u prahu
1 žličica kurkume
1 žličica Garam masale
3 rajčice srednje veličine (oko 300 g), krupno nasjeckane ili 400 g sjeckane rajčice iz limenke
1 limun, iscijeđen
sol po želji
1 šaka korijandera, nasjeckanog - za posluživanje

 Priprema:
Ocijedite slanutak, i stavite u veliku posudu s 400 ml vode i začinite solju. Zakuhajte, zatim ugasite vatru i ostavite da se slanutak namače. U multipraktiku sameljite luk s češnjakom, đumbirom i zelenim čilijem. Rastopite ghee u velikoj tavi, zatim dodajte mješavinu luka s malo soli i pirjajte 8-10 minuta dok sve ne omekša.
Umiješajte sve začine i kuhajte još 3 minute, dodajući malo vode od slanutka da se ne zalijepi za dno posude. Dodajte rajčice i još malo vode i kuhajte 5 minuta, gnječeći rajčice žličicom kako omekšavaju s kuhanjem. Ulijte i slanutak, zajedno s vodom u kojoj se nalazi. Kuhajte 10 minuta. Po želji još začinite, dodajte limunov sok i još malo vode ako volite rjeđi curry. Poslužite posipano korijanderom.

Salata od slanutka

Image



Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve, ocijeđen
1 šaka korijandera, grubo nasjeckanog
1 šaka peršina, grubo nasjeckanog
1 crveni luk, tanko narezan
2 velike rajčica, nasjeckane
2 žličice maslinovog ulja
2 žlice harisse
1 limun, ocijeđen

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke zajedno, gnječeći malo slanutak - to će pomoći da bolje upije dressing. Salata se može pripremiti dan unaprijed i čuvati u hladnjaku.

Burgeri od slanutka i korijandera

Image


Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve, ocijeđen
korica 1 limuna plus sok od polovice limuna
1 žličica mljevenog kima
pola šake nasjeckanog korijandera
1 jaje
100 g krušnih mrvica
1 srednje veliki crveni luk, polovica nasjeckana na kockice, polovica nasjeckana na šnite
1 žlica maslinovog ulja
4 mala peciva za hamburger
1 velika rajčica, narezana
½ krastavca, narezanog
chilli umak, za posluživanje
sol i papar

Priprema:
U procesoru hrane sameljite zajedno slanutak, limunovu koricu i sok, kuminom, pola korijandera, jaje i malo soli i papra. Istresite u drugu zdjelu i pomiješajte s 80 g krušnih mrvica i lukom narezanim na kockice. Oblikujte 4 burgera, po potrebi uvaljajte u još krušnih mrvica i ostavite na hladnom barem 10 minuta.
Dobro zagrijte ulje u tavi i pržite hamburgere 4 minute svaku stranu, na umjerenoj vatri kako ne bi izgorjeli. Za posluživanje, prerežite svako pecivo i redajte komadić rajčice, burger, nekoliko kriški crvenog luka, kriške krastavaca, sos od čilija i preostali korijander.

Marokanska juha od slanutke i rajčice

Image



Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 crveni luk, nasjeckan
2 stabljike celera, nasjeckane
2 žličice mljevenog kima
600 ml vrućeg povrtnog temeljca
400 g nasjeckane rajčice (može iz konzerve)
400 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
100 g smrznutog boba
sok i korica polovice limuna
šaka korijandera ili peršina
sol i papar

Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi, na njemu lagano popržite luk i celer, 10-ak minuta dok ne omekšaju. Dodajte i kim i pržite još minutu. Pojačajte toplinu, zatim dodajte temeljac, rajčicu i slanutak, te po potrebi sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 8 minuta. Dodajte bob i sok od limuna, te kuhajte još 2 minute. Začinite po ukusu, i poslužite posipano limunovom koricom i sjeckanim biljem.

Začinjeni kuskus s povrćem

Image



Sastojci:
100 g kuskus
1 žlica maslinovog ulja
2 mrkve, oguljene i nasjeckane
2 manji crveni luk, oguljen i narezan na četvrtine
pola žličice cimeta
pola žličice mljevenog kim
1 crvena paprika, narezana na kockice,
1 manja konzerva nasjeckane rajčice
1 manja konzerva slanutka, ocijeđenog
pola šake nasjeckanog korijandera
1 čašica jogurta
sol i papar
harissa za posluživanje - po želji

Priprema:
Pripremite kuskus prema uputstvima. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi, dodajte mrkvu i luk i kratko pržite. Dodajte cimet, kim i paprike i pržite kratko. Dodajte rajčice, zakuhajte, pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta ili dok povrće ne omekša - dodajte malo vode ako izgleda previše suho. Dobro začinite solju i paprom. Umiješajte i slanutak, kuhajte nekoliko minuta, a zatim ugasite i umiješajte korijander. Poslužite preko kuskusa i poslužite s jogurtom i po želji harissom.