Najlaganiji desert idealan za ljetne sparine: Napravi sočnu pitu od limuna i osvježi se

Obožavamo pite svih okusa i tekstura, a jedna od naših apsolutnih favorita za ljetne dane pred nama je osvježavajuća pita od limuna. Donosimo ti stoga recept za ovu poslasticu koja će zadovoljiti svačije nepce

Najlaganiji desert idealan za ljetne sparine: Napravi sočnu pitu od limuna i osvježi se

Naše su nam mame i bake najčešće pripremale ukusne pite od jabuka ili pak slatkog sira, no dobro su nam poznate i američke pite s breskvama ili pak trešnjama. Ovim jednostavnim slasticama teško je odoljeti, jer osim što su iznimno ukusne, one mogu divno i izgledati.

Ovoga puta donosimo ti recept za američki klasični recept za pitu od limuna. Iako je priprema ove pite nešto duža, to ne znači da je komplicirana. Uostalom, samo jedan griz ove sočne pite uvjerit će te da se sav trud itekako isplati. Neka i tvoj ljetni stol ove godine zablista uz ovaj idealan osvježavajući kolač.

  Sastojci:

Tijesto:

  • 215 g brašna
  • 30 g šećera
  • prstohvat soli
  • 90 g maslaca
  • 45 do 60 ml hladne vode

Krema:

  • 5 limuna
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera

Krema od bjelanjaka:

  • 100 g šećera
  • 75 ml vode
  • 3 bjelanjka

Priprema:

Za tijesto je potrebno da brašno i sol prosiješ, dodaš im šećer i zatim sve dobro pomiješaš. Dodaj hladni maslac narezan na kockice i izradi ga rukama sa brašnom te malo po malo dodaj vodu dok ne dobiješ glatko tijesto. Zamotaj tijesto u foliju i stavi u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, te namaži kalup maslacem. Kada se tijesto ohladilo razvaljaj ga i zatim prebaci u kalup. Izbockaj ga vilicom te zatim prekrij aluminijskom folijom. Na stavljeno tijesto u kalup uspi još i rižu ili grah, kako bi tijesto zadržalo oblik tijekom pečenja. Peci na 200 stupnjeva 15 minuta, a zatim smanji temperaturu na 190 stupnjeva, makni foliju i peci još 5 do 10 minuta. Ostavi tijesto da se potpuno ohladi.

Za kremu od limuna je potrebno izribati koricu od dva limuna na kuhinjski papir, a zatim iscijediti i procijediti sok od pet limuna. Potrebno je dobiti oko 250 ml soka, ali ako ne voliš jako kisele pite možeš staviti i omjer od 150 ml soka i 100 ml vode. Smućkaj jaja i žumanjke te u posudu na laganu vatru stavi šećer, limunovu koricu, maslac i limunov sok. Sve miješaj 2-3 minute dok se šećer ne rastopi. Zatim makni smjesu s vatre, dodaj jaja i miješaj dok se smjesa ne izjednači i zgusne. Vrati ju na laganu vatru i miješaj kuhačom oko 5 do 10 minuta. Kremu zatim procijedi i ostavi da se ohladi, a zatim ju rasporedi po ohlađenom tijestu.

Pećnicu zagrij opet na 190 stupnjeva i stavi peći na 10 minuta, ostavi ju da se sve skroz ohladi, a zatim na vrh pite dodaj kremu od bjelanjaka. Za kremu od bjelanjaka je potrebno skuhati šećer i vodu na vatri do temperature od 120 stupnjeva, tj. dok mjehurići ne postanu veliki i čvrsti. Istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i zatim u njega malo po malo dodaj sirup od šećera neprestano miješajući.

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Nakon što si bjelanjke nanijela na žutu kremu stavi složenu pitu ponovno u pećnicu na 1-2 minute dok bjelanjci ne postanu zlatno smeđe boje.