Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Jedi pametno

Najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata- prema nutricionistima

Ne treba ih izbaciti iz prehrane, no treba mudro birati kakve ugljikohidrate jedeš i u koje vrijeme to činiš

pexels-andrea-piacquadio-3811606.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Za prazne ugljikohidrate poput šećera i visokoprocesuirane hrane, dobrog vremena za konzumaciju - nema. Njih jednostavno izbaci iz svog jelovnika. No, ugljikohidrati su prijeko potrebni za funckioniranje jer ti oni daju energiju. Krumpir je primjerice namirnica bogata složenim ugljikohidratima i vrlo hranjiva.

Najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata je vrijeme u kojem ti više ne treba dodatna energija. Za većinu ljudi to je večer, kad sjediš pred TV-om i gledaš neki film te se spremaš za počinak.

Image
Žensko zdravlje

Zdrave namirnice koje bi trebala jesti barem jednom tjedno

"U tom trenutku metabolizam je već usporen i tijelo će, ugljikohidrate koje pojedeš, skladištiti u masnoće, umjesto da ih iskoristi kao pogonsko gorivo", objašnjava za portal Eat this nutricionistkinja i fitness trenerica Natasha Funderburk te naglašava kako bi posljednji obrok u kojem ima ugljikohidrata trebalo pojesti najmanje tri sata pred počinak.

shimmer fallback

"Kada izbjegavaš jesti namirnice bogate ugljikohidratima prije počinka, tijeludaješ priliku da probavi u miru sveo ono što si korz dan pojela, a i ulazi u određenu vrstu posta što će dobro utjecati na razinu šećera u krvi i osjetljivost na inzuiln", objašnjava za isti portal nutricionist i liječnik dr. Josh Axe.

Ukoliko radiš sjedilački posao i malo se krećeš, odnosno fizički si minimalno ili ni malo aktivna, ugljikohidrati će te udebljati. Bilo bi dobro da ih svedeš na minimum ili - što je puno bolja opcija, pokreneš se. Tijelo će bolje iskoristiti i probaviti ugljikohidrate kod osoba koje su fizički aktivne i u dobroj kondciji, odnosno kod onih kod kojih je razina masti u organizmu 20 posto ili niža.

Također, bilo bi dobro izbjegavati grickati namirnice bogate ugljikohidratima između obroka. Naime, na taj način nikada ne daješ tijelu priliku da sagori već pohranjenu energiju jer "ne prazniš spremnike s gorivom", a dok kroz dan grickaš razna peciva ili još gore - čips, neprestano potenciraš inzulinske skokove u tijelu, što nije zdravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Umjesto da brineš o tome treba li jesti ugljikohidrate, radije obrati pažnju na to u koje doba dana i u kojim prilikama ih jedeš te koju vrstu ugljikohidrata biraš.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.