Najbolji recept za uvijek sočne i mekane čupavce

Savršeni uz kavu ili čaj, legendarni čupavci jedan su od omiljenih kolača našeg djetinjstva, a budući da danas slave svoj rođendan - idealna je prilika da ga proslavimo s receptom za uvijek sočne i mekane čupavce

Najbolji recept za uvijek sočne i mekane čupavce
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Iako ih poznajemo kao tradicionalne hrvatske kolače, čupavci su zapravo australski nacionalni desert, poznati kao Lamington. Stara više od jednog stoljeća, ova je poslastica dobila ime po guverneru Queenslanda, lordu Lamingtonu. Legenda kaže da je svojim omiljenim biskvitom posluživao goste kad je sluškinja slučajno bacila biksvit u rastopljenu čokoladu. Kad je lord to čuo, predložio je da narezane kocke biskvita s čokoladom uvaljaju u kokosovo brašno kako se njegovi gosti ne bi toliko zaprljali prilikom degustacije uz čaj. A vjerovala ili ne, ove kocke biskvita umočene u čokoladu i kokos upravo danas slave svoj dan, stoga je idealna prilika da ga proslavimo sa savršenim i ultra jednostavnim receptom za uvijek sočne i mekane čupavce.

Sastojci

150 grama šećera
2 velika jaja
130 grama brašna
200 grama kokosovih mrvica
150 grama čokolade za kuhanje
100 mililitara mlijeka
150 grama šećera u prahu
1 žlica otopljenog maslaca
2 žličice praška za pecivo

Priprema

01.

Za biskvit: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Žlicom ili ručnom miješalicom izmiksaj šećer i omekšali maslac. Zatim dodaj brašno, prašak za pecivo i jaja te umiješaj u gustu smjesu za bikvit.

02.

Ulij smjesu u četvrtasti pleh za pečenje promjera 24 cm i peci u pećnici 20 minuta ili dok s gornje strane ne postane privlačne zlatne boje. Testiraj drvenom čačkalicom i ako izađe čista, biskvit je spreman. Ostavi da se biskvit ohladi u plehu prije rezanja na kvadrate ili pravokutnike.

03.

Za umak od čokolade: Rastopiti maslac i čokoladu na pari. Stalno miješaj pa dodaj šećer i mlijeko te zagrij do vrenja. Kad umak prokuha, makni ga s vatre i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kokosovo brašno stavi u zasebnu zdjelu. Stavi rešetku za hlađenje preko pleha za pečenje tako da bude spremna za umakane čupavce.

04.

Umakanje: Jednu po jednu kocku biskvita ubodi vilicom i umoči u čokoladni umak. Možda ćeš ga trebati malo razvaljati kako bi bila sigurna da je u potpunosti prekriven. Zatim vilicom izvadi kocku iz čokolade i ubaci je u kokos. Vilicom prekrijte kocku kokosom, a zatim je prebaci na rešetku da se 'suši'. Ponavljaj postupak. Ostavi da se čupavci stisnu 5-10 minuta, a zatim ih posluži!

a.š.
20.7.2021.