Za Božić pripremi montecao, kolačiće raspucance koji će oduševiti cijelu obitelj

Još nije kasno izradu blagdanskih kolačića! Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je učila kako napraviti montecao kolače, koji su uvijek dobar izbor za blagdansku trpezu, pogotovo kad imaju okus tartufa

0H4A2795.jpg

Ovaj kolačić koji se topi u ustima, također se naziva ghouribi, i potječe iz Andaluzije. U starim receptima koristila se mast umjesto ulja, što i ti možeš napraviti. Naša Ivana ih je radila s hladnim prešanim uljem jer je dodala ulje od tartufa. Ukoliko pak želiš okus cimeta, badema ili limuna, svakako možeš dodati ekstrakt po želji.  Svojom mekanom, mrvičastom teksturom podsjeća na naše raspucance, ali s manje suhoće. Ako još nisi gotova s pečenjem božićnih kolačića, oni su odličan dodatak tvojoj blagdanskoj trpezi.

Image

Za božićnu večeru pripremi pureći zabatak s povrćem po receptu naše gastro blogerice

Bez previše sastojaka i jednostavne pripreme, savršen su izbor ako nemaš previše vremena, a želiš napraviti kolačiće koji će oduševiti cijelu obitelj. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi pokazala nam je kako bez previše muke napraviti montecao - kolačiće koji će se tražiti komad više.

Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

Image

MONTECAO S OKUSOM TARTUFA

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 90 g ulja
  • 10 g ulja od tartufa
  • Prstohvat soli

Priprema:

U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo te šećer i sol. Dobro promiješajte.

U ulje dodajte ulje od tartufa, te ulijte u brašno. Rukama dobro sjedinite sve sastojke u mokru smjesu nalik mokrom pijesku.

Upalite pećnicu na 180 C. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje. Od smjese oblikujte male loptice, te ih poslažite na pleh. Pecite ih 20 - 25min, dok se ne raspuknu.

Ukoliko nemate ulja od tartufa mozete staviti limunovu koricu ili vaniliju. Pazite na vrijeme  pečenja jer se brzo prepeku.

Kolačiči su prhki i mogu stajati dugo pošto nemaju jaja ni mliječne sastojke.