Maslinovo ulje za pečenje: Je li zdravo koristiti ga u te svrhe?

Iako ste sigurno mnogo puta čuli da maslinovo ulje za pečenje nije najbolji odabir, to nije istina

Maslinovo ulje za pečenje: Je li zdravo koristiti ga u te svrhe?

Zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, maslinovo ulje za razliku od većine drugih često korištenih biljnih ulja ima točku dimljenja na 210°C, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na druga biljna ulja. Iako se često govori da se maslinovo ulje za pečenje ne upotrebljava, zapravo možete to učiniti bez problema. 

Image


(FOTO: Pixabay) 

Maslinovo ulje u svom sastavu ima manje termolabilnih nezasićenih masnih kiselina koje su prisutne npr. u suncokretovom ili repičinom ulju i upravo ga to čini sve popularnijim izborom kod pečenja i prženja. Dakle, maslinovo ulje za pečenje i nije toliko loš odabir. 

Neistina da se maslinovo ulje smije koristiti samo pri začinjavanju salata i već pripremljenih jela nastala je iz neiskustva jer uopće ne drži vodu. Hrana pripremljena na maslinovom ulju ne utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti i u konačnici sadrži manje tvari koje uzrokuju oksidativni stres stanica.

Ipak je važno naglasiti kako su ljekovita svojstva maslinova ulja najsnažnija kada se koristi hladno ili lagano zagrijano zbog očuvanja niza osjetljivijih komponenti. No, bez problema se maslinovo ulje za pečenje može koristiti.