Mascarpone torta sa šumskim voćem kao stvorena za proljeće

Lagana, mekana i sočna, mascarpone torta sa šumskim voćem jedna je od onih jednostavnih, brzih, a nevjerojatno dobrih poslastica za toplije dane

Mascarpone torta sa šumskim voćem kao stvorena za proljeće
Foto: Wild Wild Whisk
Ako postoji sastojak koji jednostavno obožavamo u svim slatkim kombinacijama, onda je to mascarpone. Bogat i kremast, glatki mascarpone sir vjerojatno je prva asocijacija na poznati Tiramisu, ali savršeno se slaže i s voćem u kolačima, pitama i tartovima, a posebno u nama omiljenoj mascarpone torti. Ova ukusna, lagana i osvježavajuća torta nevjerojatno je jednostavna, mekana i sočna, a pritom savršena za nadolazeće toplije proljetne dane. Posluži je uz kavu ili uz kuglicu sladoleda za desert!

Sastojci

130 grama glatkog brašna
120 grama šećera
0.5 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
225 grama mascarpone sira
2 velika jaja
85 grama maslaca
0.5 žličice ekstrakta vanilije
75 grama borovnica
65 grama malina

Priprema

01.

Ostavi sir mascarpone na sobnoj temperaturi da omekša 10-15 minuta. Ostavi i jaja da dođu na sobnu temperaturu. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.

02.

U malu posudu dodaj brašno, šećer, sol i prašak za pecivo, dobro promiješaj pjenjačom i ostavi sa strane.

03.

Otopi maslac u posudi sigurnoj za mikrovalnu pećnicu 20-30 sekundi.

04.

Premaži tavu od lijevanog željeza ili kalup za torte prethodno rastopljenim maslacem. Neka se preostali dio maslaca ohladi na sobnu temperaturu.

05.

Dodaj sir mascarpone, jaja, maslac i ekstrakt vanilije u posudu i umuti dok ne postane glatko. Suhe sastojke pažljivo dodaj špatulom u mokre sastojke.

06.

U smjesu pažljivo dodaj 2/3 voća, lagano da ga ne izgnječiš. Ulij smjesu u pripremljenu tavu ili kalup, a na sam vrh dodaj i preostale bobice.

07.

Peci 45-50 minuta dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavi da se potpuno ohladi na rešetki prije rezanja i posipanja šećera u prahu ili posluživanja uz kuglicu sladoleda po želji.

Savjet

Ako nemaš svježe bobičasto voće, uvijek možeš koristiti i zamrznuto, samo uzmi u obzir da će pustiti više soka nego svježe voće, pa ih dodaj uz ekstra brašna u smjesu kako bi se bolje upilo.

A.Š.
15.3.2021.