Budi najbolja verzija sebe.
Marija Bistrica

Pronašle smo gastro raj za vegane i vegetarijance, a imamo i recepte koje možete napraviti kući

Hotel Kaj i njihov restoran Academia u Mariji Bistrici otišao je korak dalje u gastronomiji, svojim gostima nude novi, veganski i vegetarijanski degustacijski meni

Kuhinja a la carte restorana Academia gastronomski je laboratorij višestruko nagrađivanih zagorskih kuhara i slastičara, a u njemu je slijedeći želje gostiju i trendove, chefica Danijela Vitez kreirala novi degustacijski meni s vegetarijanskom i veganskom ponudom. Naime, hotel Kaj je ispunio sve uvjete za Vegan Welcome – Vegan Friendly certifikat i ušao u svjetsku ponudu vege hotela i to nevjerojatno maštovitim, dobro promišljenim i izbalansiranim, inovativnim fine dinninig veganskim i vegetarijanskim menijem.

"Veganstvo zauzima sve veći udio u prehrani i odnosu prema svijetu. Ono nije samo hrana, nego i ideologija, briga za zdravlje i stil života. U jednom trenutku shvatili smo da ima sve više ljudi koji imaju različite potrebe i da jednostavno da ih ne bismo isključili odlučili smo našu ponudu proširiti i ugoditi gostima koji se hrane veganskom i vegetarijanskom prehranom. Veganstvo i vegetarijanstvo je veliki trend u svijetu. Zapravo smo u jednom prijelomnom trenutku u povijesti čovječanstva i mogli bismo biti zahvalni što živimo baš u ovo vrijeme povratka prirodi i zdravom načinu života", Danijela Vitez, chefica kuhinje hotela Kaj.

U svakom jelu, ovdje se sreću ono najbolje od tradicije i inovativan pristup namirnicama, njihovoj pripremi, obradi i serviranju. A ova, kao i svaka dobra gastro priča uvijek počinje od namirnice – naime, u sklopu hotela Kaj nalazi se organski vrt koji kuhar sami obrađuju i održavaju, a sve povrće koje je niknulo koriste u svojoj kuhinji. S takvim izborom, stvara se raskošna košara okusa s koje samo treba odabrati sastojke za ove maštovite menije.

Budi najbolja verzija sebe.

Naime, prema statistici, u Hrvatskoj su 3,7 posto stanovništva vegetarijanci i ako izuzmemo neke restorane koji i imaju vegetarijansku ili vegansku ponudu, ondje je najčešće riječ ipak o strogo određenim nacionalnim kuhinjama, prave, promišljene i kreativne veganske i vegetarijanske kuhinje i nema puno. Upravo stoga, u Kaju su se vodili idejom da naprave fusion ponudu ali opet dobro prepoznatljivu i temeljenu na namirnicama našeg podneblja.

Rezultat je to dugih godina proučavanja i edukacija chefice Vitez koja je zajedno sa svojim malim meksičkim timom - pomoćnim kuharom Alejandrom i pastry chefom Jose Robertom kreirala meni koji će rado kušati svi oni koji u potrazi za finim zalogajem.

Tridesetpetogodišnja, iskusna šefica proteklih je godina radila u Dubrovniku, a usavršavala se u Meksiku, na znamenitoj Playa de Carmen, gdje je doslovno svaki drugi hotel dio nekog prestižnog svjetskog lanca i gdje je ljestvica kreativnosti podignuta jako visoko, jer to je profil gostiju koji vrlo dobro znaju što žele i uvijek očekuju više - usavršila vještine fine dininga. Najviše se ipak kreiranju i promišljanju vege ponude posvetila radeći u Davosu u Švicarskoj, gdje su njezine delicije kušali i vodeći svjetski biznismeni na Svjetskom ekonomskom forumu.

Donedavno, u Hrvatskoj je bilo prilično izazovno baviti se ovakvom kuhinjom, prvenstveno stoga što nije bio nekih ključnih namirnica. Sada je, kaže Danijela, lakše i njezina kreativnost mnogo više može doći o izražaja."Drago mi je da na tržištu postoji sve više i više proizvoda koji nam mogu pomoći u kuhinji i da je tržište prepoznalo potražnju kod takve vrste prehrane. Trenutno su najveći hit veganski kolači koji nestanu u čas, gosti su oduševljeni i sve ih žele probati, a to nam je ujedno i najveće priznanje", kaže Danijela Vitez, chefica kuhinje hotela Kaj

Budi najbolja verzija sebe.

Bilo da si veganka ili vegetarijanka ili gastro avanturistkinja u potrazi za novim okusima i mirisima, u Academiji ćeš pronaći upravo ono što tražiš, a međuvremenu isprobaj recepte chefice Vitez kod kuće. U nastavku ti donosimo pet fantastičnih recepata:

Njoki od koprive i rikule s umakom od gljiva (za 2 osobe)

 • 20 dag krumpira
 • 8 dag koprive
 • 5 dag rikule
 • 3 dag šampinjona
 • 3 dag lisičarki
 • 3 dag vrganja
 • 10 g luka
 • 1 jaje
 • 15 dag oštrog brašna
 • 10 g veganskog maslaca
 • 3 ml veganskog vrhnja
 • vegansko biljno ulje (za dinstanje)

Sol, papar, svježe začinsko mikrobilje bilje - mix mladica cikle, batata, graška

Njoki:
Od kuhanog krumpira napravimo pire, a svježu koprivu i rikulu obradimo u blenderu i povežemo s krumpirom, brašnom i jajem uz dodatak malo soli i papra. Tijesto za njoke mijesimo dok ne postane kompaktno pod prstima i dok se ne prestanu lijepiti za površinu na kojoj radimo. Skuhamo ih u vrućoj, slanoj vodi u koju smo dodali kap ulja.

Umak:
Luk sitno isjeckamo i pirjamo na veganskom biljnom ulju do zlatno žute boje, na to dodamo svježe gljive narezane na listiće. Začinimo i pirjamo 3 do 4 minute. Povežemo veganskim vrhnjem uz dodatak svježeg začinskog mikrobilja. Njoke prelijemo umakom od gljiva i serviramo uz čašu kvalitetnog vina.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.