Svjetski dan tjestenine

Che pasta! Tri recepta s tjesteninom gotova za 15 minuta ili manje

Svjetski je dan tjestenine koju toliko volimo! Fusilli, penne rigate, farfalle ili tagliatelle - koja je tebi najdraža?

Ljeto na stolu: Tri recepta s tjesteninom gotova za 15 minuta ili manje

Mnoge će kada ih pitaš koje im je omiljeno jelo spremno reći kako ne postoji ništa ukusnije od dobrog tanjura tjestenine! Sada sve što trebamo je dobar recept za brzu i dobru pripremu paste. Zato ti donosimo tri odlična i jednostavna recepta s tjesteninom.

Image
Pasta la vista, baby

Talijani na aparatima: Najčešće greške u kuhanju tjestenine


Prvo i osnovno pravilo je da tjestenina treba biti skuhana al dente - to znači da je gotova, ali da se može još nekoliko minuta ubaciti u tavu kako bi se povezala s umakom. Tjesteninu nikako ne smijemo prekuhati. Također je važno i ne smijemo zaboraviti pročitati što piše na pakiranju o duljini kuhanja.

U lonac se stavi puno vode, a tek kad provrije dodaje se malo soli i onda se stavi tjestenina te se slijede upute koje pišu na pakiranju. Prije nego zaključiš je li tjestenina kuhana, slobodno je probaj. Kada je gotova, tjestenina se ocijedi i dodaje pripremljenom umaku u tavi na jakoj vatri. Dok se tjestenina kuha možeš pripremati umak.

Image


U nastavku ti donosimo tri jednostavna ljetna recepta za koja će ti trebati samo petnaestak minuta za pripremu i topli ručak ili večera je na stolu.

Penne tjestenina s tikvicama (za četiri osobe)

Sastojci:

  • 350 g tjestenine penne rigate
  • 3–4 srednje tikvice
  • 2–3 češnja češnjaka
  • mali komad svježeg đumbira, prema želji
  • 1 šalica sira Parmigiano Reggiano
  • sol i papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
Image

Priprema:

Skuhaj tjesteninu al dente.

U međuvremenu pripremi umak. Usitni češnjak i đumbir i stavi na tri žlice maslinovog ulja te ih pirjaj. 

Operi i nareži tikvice, a zatim ih dodaj u tavu i pokrij te pirjaj 7 do 10 minuta (ako su tikvice male, čak i manje).

Otkrij i nastavi kuhati dok ne ispari višak vode. Dodaj sol i papar. 

Tjesteninu dodaj umaku i miješaj minutu do dvije na srednje jakoj vatri. 

Dodatno posoli ako je potrebno i pospi s dosta naribanog sira.

Ako voliš jače začinjeno jelo možeš poslužiti s malo nasjeckane svježe čili papričice. 

Hladna salata s fusilli tjesteninom (za četiri osobe)

Sastojci:

  • 350 g tjestenine fusilli (srednje ili velike, po želji)
  • 400 g zrelih rajčica
  • jedna srednji ili dvije male glavice luka
  • 20 kapara
  • jabučni ocat
  • svježi bosiljak
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Skuhaj tjesteninu al dente. Ocijedi je, stavi je pod mlaz hladne vode nekoliko sekundi i prebaci je u zdjelu

U međuvremenu pripremi umak. Operi i na četvrtine nareži rajčice. Oguli luk i nareži ga na tanke trake.

Rajčice, luk i kapare pomiješaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, soli, paprom i nekoliko kapi octa.

Sve dodaj u tjesteninu i dobro pomiješaj. Posluži s dosta svježeg bosiljka. 

Po želji možeš dodati nekoliko usitnjenih inćuna.

Tjestenina farfalle s tunom (za četiri osobe)

Sastojci:

  • 350 g tjestenine
  • 240 g grama tune iz konzerve
  • 2 glavice luka
  • nekoliko kapara
  • nekoliko maslina
  • sol i papar
  • svježi peršin
  • limun
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Stavi tjesteninu da se kuha i u međuvremenu pripremi umak.

U velikoj tavi pirjaj nasjeckani luk s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja (3-4 žlice) dok ne omekša.

Ocijedi tunu i dodaj je luku te vilicom usitni. Dodaj kapare (ako su slane obavezno ih isperi) i masline.

Poklopi i pirjaj minutu. Po potrebi dodaj sol i stavi malo svježe mljevenog crnog papra i koricu limuna.

Ocijedi tjesteninu (ali ne previše) i dodaj u tavu.

Kuhaj sve zajedno nekoliko minuta, a zatim posluži toplo.

Na kraju pospi s nasjeckanim peršinom. 

Dobar tek!