Kuhinja budućnosti: kako kuhati zdravije, brže i ukusnije?

Pročitajte kako kuhati brže, zadržati sve zdrave nutrijente u namirnicama, ali i poboljšati okuse hrane

Kuhinja budućnosti: kako kuhati zdravije, brže i ukusnije?

Svaka metoda kuhanja usmjerava toplinu u namirnice na određeni način. Tako pečenje koristi topli zrak i toplinsko zračenje pećnice ili krušne peći. Kuhanje na pari koristi paru, kao što i samo ime kaže, ali hrana nema dodira s tekućinom na dnu posude.

Iako se kuhanje na pari događa pri višoj temperaturi od ostalih metoda, najpoželjnija je blaga metoda kuhanja, jer se tijekom procesa hrana ne miješa s mjehurićima tekućine.

Osim što je "štedljiva" metoda kuhanja, kuhanje na pari također je vrlo zdrava metoda kuhanja. Prvo, hrana se kuha u direktnom dodiru s parom, kao i kretanjem vruće pare kroz hranu pa nije potrebna nikakva 'masnoća' za provođenje topline. Zamislite samo: nema više previše ulja koje ste prejako zagrijali. Nema više masnih mrlja po cijeloj kuhinji, a ni vašoj odjeći (jer tko bi se sjetio staviti pregaču). Nema zagorenog mesa i povrća, samo stojite ispred pećnice i uživate u čaroliji koja se događa ispred vaših očiju.

Image


Često je kapljica limunovog soka jedina stvar koju trebate dodati jelu. Zbog toga je kuhanje na pari i metoda kuhanja s niskim udjelom kalorijama i niskim masnoćama. Hrana ostaje vlažna jer je 'okupana' vodenom parom. Također, budući da se hranjive tvari topljive u vodi (vitamini C i B) ne izlijevaju u paru, kuhanje na pari čuva do 50% više hranjivih tvari nego druge metode kuhanja. Hranjivo, zdravo, dijetno, ali i ukusno!

Najbolje pećnice čine kuhanje jednostavnim. Zato su tu kuhinje budućnosti i parne pećnice, koje su klasične pećnice s opcijom dodavanja pare. Para radi u skladu s tradicionalnim pečenjem kako bi poboljšala okuse i teksture. Možete nastaviti kuhati svoje omiljene recepte - ali meso će biti mekše, a kruh će se više dići.


Parne pećnice omogućuju veću preciznost u procesu kuhanja, kontrolirajući i temperaturu i vlagu u komori za kuhanje. Parne pećnice zdravija su alternativa od pečenja ili prženja u ulju ili masti. Zadržane su prirodne teksture, boje i okusi hrane, kao i više hranjivih tvari i vitamina.

Ono što je još važno za naglasiti jest da značajno smanjuju vrijeme kuhanja – a svi znamo koliko nam je u današnjem svijetu vrijeme bitno.  Vlažnost pomaže u sprječavanju sušenja obroka pa vas čekaju vrhunski rezultati, ali punoooo ukusniji obroci – i to svaki put.

Ne smijemo zaboraviti niti kuhanje na indukciji koje vam pomaže da brže pripremite ukusnija jela. Zagrijava se brže od bilo koje druge vrste ploče za kuhanje, a precizna regulacija topline može u trenu prebaciti prženje na pirjanje. Zato odaberite indukciju. To je brži, sigurniji i učinkovitiji način kuhanja.

Image



Zahvaljujući svojoj energetskoj učinkovitosti,  indukcijsko kuhanje moglo bi zauvijek promijeniti svakodnevno kuhanje. Veliki plus je i što je većina modernih posuda kompatibilna  s indukcijskim pločama za kuhanje i ne morate kupovati novo posuđe.

Vrhunski dizajn, više prostora za pripremu jela, brži način do izvanrednog okusa i veća sigurnost jer ako na ploči za kuhanje nema posuđa, zone za kuhanje se ne zagrijavaju su samo od nekih prednosti zašto izabrati indukciju.

Iskoristite posebnu Elektrolux ponudu!

Ako do 30. lipnja 2018. kupite set indukcije i pećnice, na poklon ćete dobiti ploču za pečenje od himalajske soli.

Slana ploča je idealan saveznik u vašem domaćinstvu. Obzirom da je prekomjerno soljenje jela štetno, upravo to možete izbjeći korištenjem ove ploče, a jela samo obogatite raznim začinskim biljem. Napravljena je od punih himalajskih minerala koji jela obogaćuju prirodnim okusima bez dodatnog maslaca i ulja. Koristiti je možete na ploči za kuhanje, roštilju, u pećnici ili za posluživanje hladnih jela.

Provjerite pojedinosti ove akcije već danas i učinite svako vaše jelo posebnim iskustvom >>>