Kruh od maka i limuna: Sočan desert bez grižnje savjesti

Lagan, sočan i sladak - ako si u potrazi za jednostavnim bezglutenskim desertom, ovaj recept je idealan izbor

Kruh od maka i limuna: Sočan desert bez grižnje savjesti

Ovaj bezglutenski kruh od limuna i maka u mom je domu apsolutni klasik. Suptilan okus svježeg limuna od soka i korice, miris meda, sočnost grčkog jogurta i zobenih pahuljica i omiljeni mak zvijezde su ove zdrave slastice koja osvaja svojom jednostavnošću.

Recept sam pronašla prije nekoliko godina na jednom stranom blogu i kasnije ga prilagodila svojem ukusu. Primjerice, sjećam se da sam prvi kruh napravila točno prema originalnim uputstvima gdje je pisalo da bi trebalo ići oko 250 g meda što je puno puno preslatko za moj ukus i vjerujte mi - čak i najveći slatkoljupci u mom domu zadovoljni su slatkoćom mog puno manje slatkog (a zdravijeg) kruha. 

Ono najbolje od svega je što se ovo brzo 'tijesto' radi doslovno u jednoj posudi i idealan je za dane kada na brzinu želiš napraviti desert u kojem možeš uživati bez grižnje savjesti uz toplu šalicu kave ili čaja. Isto tako je super što ga možeš čuvati u hladnjaku i do 4-5 dana (iako kod mene ode u roku dva), a onda po želji zagrijati u mikrovalnoj pećnici.


Image



Sastojci:

  • 250 g zobenih pahuljica 
  • 4 jaja
  • 285 g grčkog jogurta
  • 150 g meda ili javorovog/agavinog sirupa (ovisno o želji slatkoće)
  • sok od 1 limuna
  • malo naribane limunove korice ukoliko kao i ja imaš domaći limun
  • 30 g maka
  • 2 i pol žličice praška za pečenje
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

2. Pomoću blendera ili sjeckalice usitni zobene pahuljice u brašno. Ostavi ih sa strane.

3. U velikoj zdjeli umuti jaja, a zatim dodaj i grčki jogurt te sve zajedno umuti dok ne dobiješ glatku smjesu. 

4. Dodaj med, limunov sok i naribanu koricu ako je koristiš i sve zajedno pomiješaj, a zatim dodaj zobene pahuljice, odnosno brašno, mak, prašak za pečenje i sol. Dobro promiješaj.

5. Izlij smjesu u kalup. Ja koristim keramički pa malo namastim sa žličicom kokosovog ulja. Ukoliko imaš silikonski, možeš preskočiti taj korak. 

6. Peci 30-35 minuta, dok ne dobiješ zlatno-smeđu koricu. Ostavi kruh da se ohladi barem 15 minuta prije nego ga izvadiš iz kalupa.

7. Ako ti kruh nije dovoljno sladak, uvijek ga možeš dodatno namazati medom, džemom ili nekim čokoladnim namazom, ali meni je idealan sam po sebi uz kavu ili čaj. 

*Kruh možeš pohraniti u hladnjaku do nekoliko dana i po želji ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici.