Kremasti kolač od banane, čokolade i tikvica kojem nitko neće moći odoljeti

Uz svestrane tikvice, prezrele banane i komadiće čokolade, ovaj kolač nesumnjivo će postati jedan od omiljenih u tvom repertoaru brzih, jednostavnih i prefinih deserta. Dodamo li k tome i kremastu glazuru od kave i vanilije - baš nitko mu neće moći odoljeti

Kremasti kolač od banane, čokolade i tikvica kojem nitko neće moći odoljeti
Foto: Unsplash
Bez obzira na to što smo službeno zakoračili u jesen, sezona tikvica još uvijek nije gotova, a s obzirom na to da se radi o jednoj od najsvestranijih namirnica - nije uopće čudno što konstantno nailazimo na nove recepte koje uključuju tikvice - slane, ali i slatke. Ovaj tjedan tikvice ćemo iskoristiti kao glavne zvijezde savršenog, a jednostavnog kolača! Uz prezrele banane, neizostavnu čokoladu i bogatu količinu kremaste glazure od kave i vanilije, ovaj kolač će zasigurno postati jedan od stalnih gostiju na tvom repertoaru brzih, jednostavnih, a prefinih deserta.

Sastojci

2 manje tikvice
2 zrele banane
2 srednja jaja
110 grama rastopljenog kokosovog ulja
115 grama meda
4 žličice ekstrakta vanilije
190 grama glatkog brašna
1.5 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
0.5 žličice soli
170 grama tamne čokolade
115 grama krem sira
115 grama maslaca
150 grama šećera u prahu
1 žlica instant kave

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Obloži četvrtasti pleh od oko 20 cm papirom za pečenje. Naribane tikvice stavi u čistu kuhinjsku krpu, a zatim iscijedi višak vode.

02.

U velikoj zdjeli pomiješaj izgnječene banane, kokosovo ulje, med, jaja i 2 žličice vanilije dok se ne sjedine. Dodaj brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol, miješaj dok se ne sjedini. Umiješaj tikvice, a onda i komadiće čokolade. Ulij smjesu u pripremljeni pleh i peci 30-40 minuta. Izvadi i ostavi da se ohladi najmanje 30 minuta prije dodavanja glazure.

03.

Kako bi napravila glazuru, otopi 1 žlicu instant kave u 1 žlici vruće vode. Električnim mikserom umuti krem sir i maslac dok ne postane pahuljasta smjesa, miksaj oko 2 minute. Dodaj šećer u prahu, kavu i preostale 2 žličice ekstrakta od vanilije. Miksaj dok glazura ne postane lagana i pahuljasta, još 2 do 4 minute.

04.

Premaži glazuru po kolaču. Nareži, navali i uživaj!

Savjet

Pri pečenju tikvica, jako je važno ukloniti višak vlage (odnosno vode) kako tvoj kolač ne bi završio prevlažan i premokar. Tikvice jednostavno naribaj, stavi u kuhinjsku krpu, a zatim dobro istisni sav višak vode - što su tikvice više suhe, to će kolač biti laganiji i finiji.

a.š.
6.10.2021.