Zdrav i ukusan

Ovaj kolač od samo dva sastojka jednostavan je za napraviti, a dobar je i za probavu

Kolač od samo dva sastojka bez pečenja prepun je vlakana koja potiču zdravu probavu i odličan je desert u kojemu možeš uživati bez grižnje savjesti

kolac-2sastojka.jpg
Foto: Unsplash

Svi mi volimo deserte, posebno kolače, no većina njih prepuna je šećera i kalorija i nije ni najmanje zdrava. Zato obožavamo recepte za zdrave slastice, a jednu takvu ti donosimo u nastavku. Riječ je, naime, o kolaču od samo dva sastojka koji je jednostavan za napraviti koliko i ukusan, no ne samo to. Ovaj desert vrlo je zdrav, pogodan je za vegane i alergičare, ne sadrži puno šećera, kao ni gluten, a izvrstan je i za probavu.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Dopusti nam da te razuvjerimo. Ovaj kolač od jabuka i kokosa zahtjeva minimalan trud i još manje vremena, a sve što ti je za njega potrebno su umak od jabuka i kokosovo brašno. I to je to! Nikakav šećer, pšenično ili bijelo brašno, maslac, mlijeko ili jaja - samo dva gore spomenuta sastojka.

Image
Međunarodni dan čaja

Znaš li da od čaja možeš raditi i kolače? Imamo 3 super recepta

Kokosovo brašno pravi se od kokosovog mesa koje se osuši i zatim melje u prah, stvarajući konzistenciju vrlo sličnu brašnu. Ono je jako upijajuće i zato je dobro za ovaj recept - upija puno vlage iz umaka od jabuka te cijelu teksturu omekša i čini savršeno sočan kolač. Također je prirodno slatkast, a dobar je i za probavu zahvaljujući visokom udjelu vlakana. S obzirom na to da ima znatno više vlakana od brašna na bazi pšenice te da sadrži i topiva i netopiva vlakna, kokosovo brašno potiče zdravu probavnu aktivnost, uključujući i zdrave bakterije u tvom želucu.

Image
Foto: Unsplash

Umak od jabuka sličan je sastojak kada je u pitanju zdrava probava. Jabuke, koje su također posebno bogate vlaknima, sadrže veliku količinu pektina, vrste topivih vlakana koja je također prisutna u drugom voću i povrću. Pokazalo se da je pektin od jabuke posebno koristan za one s probavnim problemima, uključujući sindrom iritabilnog crijeva i zatvor. Osim toga, umak od jabuka je hrana koju gastroenterolozi često preporučuju onima koji imaju želučane probleme, jer je nevjerojatno lako probavljiv, a pektin kao prebiotik pomaže u poticanju rasta zdravih crijevnih bakterija.

Image
Foto: Unsplash

Sada kada si saznala sve o dobrobitima umaka od jabuke i kokosovog brašna, možeš napraviti ukusan i zdrav kolač od samo ova dva sastojka. Evo što će ti sve biti potrebno i kako ga napraviti.

Sastojci:

  • 230 ml umaka od jabuke
  • 60 g kokosovog brašna

Priprema:

  1. Kalup za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. U posudi pomiješaj umak od jabuka i kokosovo brašno. Miješaj dok se kokosovo brašno u potpunosti ne ugradi u umak od jabuka. Smjesa treba biti gusta poput tijesta za kekse. Možeš ju kušati i prilagoditi po potrebi.
  3. U pripremljen kalup rasporedi tijesto i pomoću lopatice zagladi površinu. Kolač stavi u hladnjak na otprilike sat vremena, što će omogućiti kokosovom brašnu da još malo omekša i upije umak od jabuka, što će olakšati rezanje.
  4. Kolač čuvaj u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.