Kako je kruh od banana postao službeno jelo korona karantene?

Za ispeći dobar banana bread ne moraš biti opaka majstorica kuhinje jer ovo jelo je uistinu jednostavno. Kako bi što bolje razumjela koja je tajna ovog - za neke 'neobjašnjenog' peciva - odlučila sam upitati struku

Kako je kruh od banana postao službeno jelo korona karantene?

Jedino ako živiš na proplanku bez interneta i uvida u društvene mreže nisi mogla primijetiti da je virtualni svijet preplavljen razno raznim varijacijama na temu kruha od banana. I dok smo u nekim davnim vremenima i prošlim životima objavljivale slike iz restorana s raznim delicijama na pjenici od nojeva nosa s dodatkom zrna papra najjužnijeg otočja svijeta, izgleda da je u 2020. godini banana postala IT namirnica. To potvrđuje i Google jer trendovi ukazuju na to da se famozni banana kruh 'gugla' više nego ikada.


Ok, kako bi što bolje razumjela koja je tajna ovog - za neke "neobjašnjenog" peciva - odlučila sam upitati struku.



Mnogima omiljeni kuhar s malih ekrana - Ivan Pažanin - koji karantenu također krati degustiranjem vlastitih jela još uvijek se nije bacio u proizvodnju banana kruha,  ali zato samo za naše čitateljice otkriva da tajna vjerojatno leži u recikliranju zrelih banana pa samim time imamo osjećaj da radimo nešto korisno. Također, postoje razne zdrave opcije spomenutog kruha pa uopće ne čudi da je banana bread istisnuo npr. čokoladnu tortu s vrha omiljenih slastica jer uza sve, logično - ima i manje kalorija! - zaključuje šarmantni splitski chef.

Zanimljivo, ako zavirimo u povijest ove mnogima sada omiljene slastice - povijest kaže da su Amerikanci počeli jesti isti tridesetih godina za vrijeme tzv. Velike depresije - još jednog povijesnog razdoblja u kojem su morali stezati remenje i razmišljati kako što pametnije iskoristiti namirnice. Još jedna stvar definitivno ide u prilog ovom jelu - a to je za ispeći dobar banana bread ne moraš biti chef ili opaka majstorica kuhinje jer ovo jelo je uistinu jednostavno.



I na kraju naravno otkrivamo recept za kako mnogi kažu najbolji banana kruh. Dobar tek!



Sastojci:

  • Tri zrele banane
  • Jedno jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 g maslaca ili 50 ml ulja možete staviti i margarin
  • 1.5 šalica mekog brašna
  • Jedna šalica šećera
  • Jedna žličica praška za pecivo ( ili soda bikarbona )
  •  Po želji dodati : čokolada, orasi, kokos, bademi, lješnjaci...


Priprema: Pećnicu upali na 180C i ostavi da se grije. U posudi izdrobi banane, dodaj im umućeno jaje, prstohvat soli i skroz otopljeni maslac. Sve zajedno dobro izmiješaj. Zatim u to dodaj brašno, šećer i sodu bikarbonu. Ponovno sve zajedno dobro izmiješaj pjenjačom. Po želji sada dodaj šaku kokosa, čokolade po želji, šaku oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća, kakaa. Tepsiju obloži masnim papirom za pečenje, smjesu izlij u tepsiju, malo poravnaj i stavi peći oko 40 minuta. Probaj sa čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha. Normalno je da kolač potamni, ne brini. Kolač čuvaj u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.

Recept preuzet s domacica.com.hr

Image

Kruh od maka i limuna: Sočan desert bez grižnje savjesti