Zdravo istopi kilograme

Zdravi i ukusan jelovnik za mršavljenje - sedmodnevni plan mediteranske dijete

Jelovnik za mršavljenje trebala bi sastaviti prije, no što kreneš s restriktivnom prehranom. Što se bolje pripremiš, to ćeš manje dolaziti u iskušenje da popustiš pred slasnim zalogajima, a slasno će ti u trenucima odricanja biti sve ono što ne smiješ jesti. Čak i hrana koju inače ne voliš

pexels-daria-shevtsova-1580464.jpg
Foto: Pexels

Ljudska psiha je zafrknuta stvar. Doskoči potencijalnim zamkama i preveniraj moguće pogreške. Mediteranska prehrana jedna je od najzdravijih na svijetu. S obzirom da živimo u podneblju u kojem se tradicionalno jede mediteranski, šteta je ne iskoristiti ovaj način prehrane kako bi skinula kilograme viška. Bilo bi dobro zadržati mediteranski način prehrane i kasnije te na taj način sačuvati zdravlje i vitalnost.

Image
Budi spremna za plažu

Bikini dijeta: Četiri kilograma u pet dana? Istražile smo o čemu se radi


Pripremile smo ti tjedni jelovnik za mršavljenje koji je sastavljen od namirnica koje dominiraju u mediteranskoj prehrani. Tvoje je da ga pročitaš, isplaniraš obroke i pokušaš se tjedan dana držati plana. Sigurne smo da će jelovnik za mršavljenje biti akutalan i nakon tog prvog tjedna, kada vidiš rezultate. Ustraj u svom planu i do ljeta skini višak kilograma. Prvenstveno, to je dobro za tvoje zdravlje. Jelovnik za mršavljenje pomoći će ti da usvojiš osnovna načela mediteranske prehrane te općenito podigneš kvalitetu hrane koju svakodnevo pripremaš i konzumiraš.

Image
Foto: Pexels

U mediteranskoj prehrani dominiraju namirnice biljnog porijekla - svježe sezonsko voće i povrće, cjelovite žitarice, potom riba i meso, češće bijelo i krto, rjeđe crveno te zdravi izvori masnoća - maslinovo ulje, sezamovo ulje, avokado, orašasti plodovi. U nastavku ti donosimo sedmodnevni jelovnik za mršavljenje koji je vrlo jednostavan, što će ti olakšati pridržavanje istog. Kad je riječ o količinama, namjerno ih nismo navodile jer za svaku osobu vrijedi drugačije. Postoji jedna stara prokušana metoda koja kaže - prestani jesti kada si 70 posto sita. Žvači polako i dovoljno, ne žuri od stola i jedi u miru. Na taj način pojest ćeš točno onoliko koliko tvoje tijelo treba.

Prvi dan

Doručak - grčki jogurt sa zobenim pahuljicama, bobičastim voćem, suhim smokvama i orasima

Ručak - varivo od slanutka i povrća, kriška kruha od cjelovitih žitarica

Večera - losos s medom i češnjakom pečen u foliji u pećnici, sezonska salata

Drugi dan

Doručak - kruh od cjelovitih žitarica s izgnječenim avokadom, češnjakom i maslinovim uljem

Ručak - velika grčka salata i pileći ražnjići

Večera - mahune na salatu i dva tvrdo kuhana jaja

Treći dan

Doručak - kajgana od dva jaja s mladim špinatom, kriška kruha

Ručak - pečena pileća prsa s povrćem kuhanim na pari i maslinama, začinjena začinskim biljem i maslinovim uljem

Večera - tjestenina aglio e olio (maslinovo ulje i češnjak)

Četvrti dan

Doručak - zobene pahuljice sa sezonskim voćem, cimetom i bademima

Ručak - maneštra ili pašta fažol sa sezonskom salatom

Večera - namaz od slanutka (humus), integralni kruh i salata od rajčica

Peti dan

Doručak - integralni kruh, maslac, med i šalica tekućeg jogurta

Ručak - dagnje na buzaru s tjesteninom i sezonska salata

Večera - palenta s mlijekom

Šesti dan

Doručak - dva jaja na oko, dvije kriške kruha i jedna rajčica ili svježi krastavac

Ručak - brancin, orada ili oslić s blitvom i krumpirom

Večera - riblja juha, grilani patlidžan i feta sir

Sedmi dan

Doručak - integralni kruh, maslac i marmelada

Ručak - juha od rajčice, rižoto s tikvicama i šparogama

Večera - pureća šnicla i salata po izboru

Međuobroci

Preporuča se jesti više puta dnevno, u manjim količinama, što znači da bi svom dnevnom meniju trebala dodati i jedan ili dva međuobroka. Za jedan međuobrok pojedi voće (bananu, jabuku, šaku bobičastog voća, krušku, dvije kriške dinje...), a za drugi bademe, lješnake ili orahe. Također, za međuobrok možeš popiti jogurt. Bitno je da ti utaži glad, ali i da nema preveliku kalorijsku vrijednost.

Začini

U mediteranskoj prehrani koristi se svježe začinsko bilje poput bosiljka, origana, majčine dušice, kadulje, ružmarina, lovora. Kao dresinzi za salate najčešće se koriste maslinovo ulje, domaći jabučni ili vinski ocat ili pak sok od limuna. Jela možeš obogatiti i umakom pesto genovese koji se radi od svježeg bosiljka, češnjaka, pinjola i maslinovog ulja, a može ti služiti kao umak za tjesteninu, ali i kao dodatak pečenom mesu ili povrću. U videu pogledaj kako ga napraviti. Inače, bosiljak blagotvorno djeluje na probavu, što je također bitno kod mršavljenja.