Jedu nam se salate s tjesteninama pa smo pronašle genijalne recepte (koje sigurno nisi probala)

Lagano i osvježavajuće - kao stvoreno za ljetne dane

Jedu nam se salate s tjesteninama pa smo pronašle genijalne recepte (koje sigurno nisi probala)

Kada netko kaže salata s tjesteninom, vjerojatno ti prvo na pamet pada tjestenina s malo sjeckanog povrća i pečene piletine ili neke salame. I takve salate su potpuno u redu, fine su i zasitne, ali ne možemo baš reći da su spektakularne. A salata s tjesteninom bi trebala biti upravo to – zanimljiva i izvanredna.

Pošto je ljeto i ne da nam se puno kuhati, pronašle smo fantastične recepte za salate s tjesteninom. Ukusne su i šarene, no najbolje od svega je to da ne moramo stajati kraj štednjaka osim kada stavljamo kuhati tjesteninu, i kada ju mičemo s vatre.

Caesar salata s tjesteninom i keljom

Sastojci:
500 g Farfalle tjestenine
250 g cherry rajčica
3 šalice narezanog kelja
Grubo ribani parmezan za ukrašavanje
Za Caesar dresing:
2 češnja češnjaka
3 slana inćuna (ili 3 šnite pržene slanine)
2 žlice limunovog soka
1 žlica Worcestershire umaka
¾ šalice majoneze
½ šalice parmezana
¼ žličice soli
¼ žličice papra

Priprema:
Tjesteninu skuhaj, prelij maslinovim uljem i pusti da se ohladi. Sastojke za dresing dobro promiješaj štapnim mikserom (možeš koristiti i kupovni dresing). Kelj kratko kuhaj na pari, a cherry rajčice nareži na pola (ili na četvrtine ako su velike). Pomiješaj sve sastojke i na vrh naribaj parmezan.

Tjestenina s brokulom, graškom bosiljkom i slanim sirom

Sastojci:
300 g Orecchiette tjestenine
1 ½ šalica narezane brokule
¾ šalice kuhanog graška
½ šalice mrvljenog slanog sira
½ šalice parmezana
1 šaka svježeg bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
Malo limunovog soka
Sol, papar

Priprema:
Tjesteninu skuhaj, prelij uljem i pusti da se ohladi. Skuhaj grašak, brokulu kratko blanširaj (neka ostane hrskava), a bosiljak grubo nasjeckaj. Pomiješaj sve sastojke i posluži hladno.

Caprese salata s pestom

Sastojci:
300 g tjestenine
1 šalica narezanih cherry rajčica
¾ šalice Mozzarelle narezane na kockice
3 velike žlice pesta Genovese

Priprema:
Tjesteninu skuhaj i pomiješaj s pestom, pa pusti da se ohladi. Dodaj joj sve ostale sastojke i posluži s listićima bosiljka i malo svježe ribanog parmezana.

Tjestenina s pečenim tikvicama, cherry rajčicama i rikolom

Sastojci:
300 g rigatoni tjestenine
1 jako velika tikvica
1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
¾ šalice narezanih crnih maslina
2 šalice rikole
2 češnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice aceta balsamica
Sol, papar

Priprema:
Tikvicu nareži na polumjesece a cherry rajčice na pola, pomiješaj ih s maslinovim uljem i protisnutim češnjakom, te ih posoli i popapri. Stavi ih u kalup za pečenje i peci 10 minuta na 180C. Tjesteninu skuhaj i dodaj joj sve ostale sastojke, pa sve ostavi u hladnjaku i posluži hladno.

Salata s povrćem i kuhanom šunkom

Sastojci:
300 g Farfalle tjestenine
1 šalica narezane mlade brokule
½ šalice graška
1 manja narančasta mrkva
1 manja žuta mrkva
½ sjeckanog ljubičastog luka
¾ šalice narezanih cherry rajčice
200 g kuhane šunke rezane na kockice
½ šalice jogurta
½ šalice kiselog vrhnja
1 žlica limunovog soka
1 žlica sjeckanog svježeg kopra
1 žličica senfa
1 žlica maslinovog ulja
Sol, papar

Priprema:
Brokulu, grašak i mrkvu skuhaj tako da povrće ostane malo hrskavo. Skuhaj tjesteninu i prelij je uljem, pa pusti da se ohladi. U zdjeli za serviranje dobro pomiješaj vrhnje, jogurt, senf, limunov sok, kopar, sol i papar pa dodaj sve ostale sastojke i promiješaj.

Salata s tortelinima i pancetom

Sastojci:
250 g tortellina
½ šalice narezanih cherry rajčica
2 šake mladog špinata
6 šnita pečene pancete
2 žlice maslinovog ulja
Sol, papar
Malo Aceta Balsamica (po želji)

Priprema:
Torteline skuhaj i pusti da se ohlade. Pancetu kratko preprži pa je nareži na kockice. Pomiješaj sve sastojke pa po želji ukrasi svježe ribanim parmezanom. Posluži hladno.