Jednostavan recept za kruh s malo ugljikohidrata

Napravljen s bademovim brašnom, jajima i uljem, ovaj kruh sadrži otprilike trećinu ugljikohidrata običnog kruha

Jednostavan recept za kruh s malo ugljikohidrata
Foto: Pexels
Ako si na dijeti ili jednostavno želiš ograničiti unos ugljikohidrata, kruh vjerojatno nije namirnica koju svakodnevno konzumiraš. No dobra je vijest da, ako voliš jesti kruh, možeš ga jesti neovisno o svojoj dijeti - uz ovaj recept za kruh s malo ugljikohidrata. Napravljen s bademovim brašnom, jajima i uljem sadrži otprilike trećinu ugljikohidrata običnog kruha i možeš ga jesti kao tost za doručak ili kao sendvič ručak. A evo i jednostavnog recepta koji možeš isprobati već danas.

Sastojci

6 bjelanjka jajeta
6 žutanjka jajeta
2 veća jaja
200 g bademovog brašna
80 ml ulja
1 žlica praška za pecivo
0.25 žličice vinskog praška za pecivo
1 prstohvat soli

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 190°C. Pažljivo odvoji 6 jaja, stavljajući žumanjke u veliku zdjelu, a bjelanjke u zdjelu srednje veličine. Stavi 2 cijela jaja u veliku posudu sa žumanjcima i dodaj ulje. Istuci vilicom dok ne postane glatko.

02.

Smjesi od žumanjaka dodaj bademovo brašno, prašak za pecivo i malo soli. Smjesu miješaj lopaticom dok se dobro ne sjedini i ostavi sa strane. U bjelanjke dodaj vinski prašak za pecivo i dobro izmiksaj.

03.

Gumenom lopaticom prenesi ⅓ tučenog bjelanjka u smjesu od badema i umiješaj kako bi dobila tijesto. Sljedeću ⅓ bjelanjaka dodaj u tijesto i miješaj dok ne postane glatko. Preostali bjelanjak dodaj u tijesto i miješaj dok ne postane glatko.

04.

Dno podmazane posude za kruh obloži papirom za pečenje i unutra stavi tijesto. Peci 40 minuta, dok kruh ne poprimi zlatnu boju. Ostavi štrucu da se ohladi 10 minuta. Lagano ju izvadi iz posude i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 1 sat prije rezanja.

N.B.
9.3.2021.