Dnevna doza željeza

Jaka kao Popaj, zdrava kao dren: Tri recepta sa špinatom

Špinat je jednako zdrav koliko i ukusan, a jesti ga možemo na mnogo načina. Pronašle smo špinat recepte koji će te oduševiti

leigh-skomal-kMEeK6-Zu2Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Malo je namirnica koje su svestrane i zdrave kao svježi špinat. Osim što će ti pomoći zaštititi organizam, špinat će također pomoći tvojoj koži da blista, a najbolja stvar od svega je što je dostupan tijekom cijele godine.

Image

Blanširanje špinata: Naučite kako blanširati

Špinat je zelena lisnata biljka koja porijeklom dolazi iz središnje Azije. Iako je dostupan tijekom cijele godine, razlikujemo dvije različite vrste špinata ovisno o godišnjem dobu. Tijekom hladnijih mjeseci sadi se zimski špinat koji ima oblik rozete i jarko zelenu boju, a kada dođu topliji mjeseci u supermarketima možemo kupiti ljetni špinat koji je sivozelene boje i ima nešto mesnatije listove. Špinat se uzgaja i u našoj zemlji, dok je posebno popularan u Kini gdje se proizvodi 90% svjetske količine špinata.

Ono što ga čini jednom od najzdravijih namirnica na svijetu je jedinstven kemijski sastav uz vrlo nisku kalorijsku vrijednost. Na 100 grama špinata dobit ćemo samo 23 kalorije što ga čini idealnom hranom ako želiš izgubiti koji kilogram na zdrav način. Zeleni pigment klorofil odličan je antioksidans, dok će jedan obrok sa špinatom u glavnoj ulozi zadovoljiti tvoju dnevnu potrebu za željezom. Uz obilje željeza sadrži magnezij i fosfor, a sve to čini ga odličnom namirnicom koja kontrolira razinu šećera u krvi, pomaže u prevenciji raznih bolesti poput raka i astme te poboljšava izgled kože i probavni sustav.

Ipak, kod pripreme i konzumacije špinata trebaš paziti na nekoliko stvari. Iako se može jesti sirov, špinat sadrži oksalnu kiselinu koja može biti neugodnog okusa. Na sreću, ova kiselina lako se uklanja kratkim blanširanjem špinata. To znači da kod pripreme jela sa špinatom trebaš prvu vodu u kojoj se kuhao baciti. Također, jednom kada napraviš jelo sa špinatom trebala bi ga pojesti odmah jer pod djelovanjem bakterija određeni spojevi postaju štetni za zdravlje.

Špinat možemo jesti tijekom cijele godine jer se lako može pronaći u gotovo svakom supermarketu. Možemo ga jesti sirovog, kuhanog, pečenog, kao dio peciva ili čak smrznutog. U nastavku donosimo nekoliko ukusnih i brzih recepata koji će ti pomoći da špinat uvrstiš u svakodnevni jelovnik.

Zeleni smoothie

  • 1 šalica svježeg špinata
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 žličica matcha čaja
  • 1 kruška
  • 2 kivija
  • 1 žlica chia sjemenki
  • Led

Špinat dobro operi, a krušku i kivije očisti i nareži na kockice. Sve sastojke stavi u blender i dobro blendaj dok ne dobiješ gusti smoothie. Po želji možeš dodati i mjericu omiljenog proteinskog praha.

Osvježavajuća juha od špinata

  • 2 šalice špinata
  • 1 avokado
  • 1 krastavac
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 šalice vode
  • Papar
  • Sol

Špinat najprije dobro operi i blanširaj te procijedi. Avokado očisti i krastavac oguli te sa svim preostalim sastojcima izblendaj u blenderu te posluži hladno. Po želji dodaj prepečene kockice kruha.

Špinat rolice sa šunkom

  • 1 pakiranje tijesta za savijače
  • 2 šalice špinata
  • 200 g kuhane šunke
  • 4 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 šalica gouda sira
  • Papar
  • Sol
  • Ulje

Špinat najprije blanširaj i dobro ocijedi. Kako bi pripremila nadjev nasjeckaj šunku na kockice, te ju dodaj u posudu u kojoj je blanširani špinat. Dodaj jaja, kiselo vrhnje, začine i sir te sve dobro promiješaj. Kore za savijače stavi na radnu površinu i uzmi po dva lista. Jedan list premaži ulje i prekrij ga drugim, dodaj nadjeva i zarolaj. Ponovi postupak dok ne potroši sav nadjev i premaži sve rolade ulje. Peci na 180 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Posluži toplo ili hladno.