Izvrsne torte za dječje rođendane

Tri najvažnija sastojka na svakoj torti su strpljenje, pažnja i vrijeme koje ćete posvetiti u izradi torte…

Izvrsne torte za dječje rođendane

Rođendan bez rođendanske torte jednostavno nije pravi rođendan! Uz njih se uvijek povezuje i puhanje svjećica koje veseli i one najmlađe, ali i one starije. Ipak, čini se da su rođendanske torte za vaše mališane uvijek nekako najveći izazov, jer na kraju krajeva trebaju izgledom i okusom zadovoljiti i djecu, ali i odrasle.

Ako muku mučite s nabavkom dobrih i ne pretjerano kompliciranih recepata za tortu za koju vam ne treba vještina profesionalnih slastičara, za vas smo pripremili nekoliko ukusnih recepata torti koji će naći brojne poklonike. Dobro proučite upute za pripremu kako ne bi bilo nekih iznenađenja i zasučite rukave.

Tri najvažnija sastojka na svakoj torti su strpljenje, pažnja i vrijeme koje ćete posvetiti u izradi torte. I zapamtite, ne treba biti savršena kao sa slike, važno je da je rađena s ljubavlju.


Valovita torta s limunom

Image



Sastojci:
380 g maslaca sobne temperature, ostavite malo za premazivanje tepsije
240 g brašna
1 prašak za pecivo
¼ žličice soli
225 g šećera
3 veća jaja
¾ šalice vrhnja s malo masnoća (prije upotrebe promiješajte ga da bude što više tekuće; možete dodati i malo mlijeka)
Naribana korica od jednog limuna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC, premažite tri jednaka kalupa za torte, posipajte brašnom (promjera do 20 centimetara, a može i manje).
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u posudi srednje veličine. S električnim mikserom u drugoj posudi istucite dobro maslac, tako dugo dok se ne pretvori u jednoliku mekanu masu. Dodajte šećer i ponovno dobro sve pomiješajte, smanjite brzinu i dodajte jaja, jedno po jedno cijelo vrijeme miješajući smjesu. Nakon toga smanjite brzinu na najlaganije i polako dodajte ¼ brašna, zatim 1/3 vrhnja, pa brašno tako dugo dok sve ne potrošite. Na kraju umiješajte koricu od limuna.
Podijelite smjesu na tri jednaka djela, rasporedite po tepsijama i pecite istodobno ako vam stanu u pećnicu. Dva puta tijekom pečenja ih rotirajte tako da budu pečene jednako sa svih strana. Za to će biti potrebno oko 30 minuta, no budite na oprezu, možda i nešto kraće vrijeme.
Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, ostavite ih da se hlade 15 minuta u kalupu, a nakon toga odvojite stranice kalupa, kako bi se kore za tortu ohladile do kraja.

Za vrijeme kada se torte peku složite kremu za tortu.
Sastojci:
450 g maslaca sobne temperature
300 g šećera
6 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije

Dobro promiješajte maslac s električnim mikserom tako da dobijete ujednačenu mekanu smjesu.
Pomiješajte šećer i jaja, te smjesu miješajte na pari tako dugo dok se šećer ne rastopi. Nakon toga smjesu premjestite u posudu s kojom ćete nastaviti miješanje električnim mikserom.
Miješajte smjesu dok se ne ohladi i ne postane pjenasta (10 min).
Nakon toga smanjite brzinu, te polako dodajte maslac (najbolje po jednu četvrtinu).
Nakon što ste smjesu dobro izradili, dodajte ekstrakt vanilije. Sve miješajte 3-4 minute na niskoj brzini.

Sklopite tortu
Prva dva sloja torte premažite s kremom u količine od ¾ šalice po svakom sloju. Gornji sloj premažite s kremom u količini jedne šalice. Stavite tortu u hladnjak na sat vremena da se ohladi.
Kremu koja vam je još ostala podijelite po pola i jednu polovicu obojite u ružičasto s bojom za jelo.
Kako biste napravili ukrase na torti kao što se vidi na slici, morate imate potreban nastavak za ukrašavanje torti (uski i duguljasti).
Napunite vrećicu za ukrašavanje s polovicom obojane smjese i polovicom bijele smjese i započnite ukrašavanje.


Torta od jagoda i sladoleda

Image



Sastojci:
120 g maslaca i još malo za mazanje tepsije
180 g brašna i još malo za tepsiju
½ žličice soli
½ praška za pecivo
½ žličice soda bikarbone
200 g šećera
3 velika jaja
½ žličice ekstrakta od vanilije
½ šalice vrhnja s malim postotkom masnoće (prije upotrebe promiješajte ga da bude što više tekuće; možete dodati i malo mlijeka)
1 šalica svježih nasjeckanih jagoda
1 žlica pekmeza od jagoda
1,5 kg sladoleda od vanilije, omekšanog

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC, te tepsiju za torte premažite s maslacem i posipajte s brašnom.
Pomiješajte brašno, prašak, sol i sodu bikarbonu u posudi srednje veličine.
S električnim mikserom u drugoj posudi istucite dobro maslac, tako dugo dok se ne pretvori u jednoliku mekanu masu. Dodajte šećer i ponovno dobro sve pomiješajte, smanjite brzinu i dodajte jaja, jedno po jedno, cijelo vrijeme miješajući smjesu.
Dodajte ekstrakt vanilije.
Nakon toga smanjite brzinu na najlaganije i polako dodajte ¼ brašna, zatim 1/3 vrhnja, pa brašno tako dugo dok sve ne potrošite. Miješajte dok se sve dobro ne pomiješa. Pazite da smjesa ostane pjenasta.
Smjesu prelijte u tepsiju i pecite 30 do 40 minuta. Nakon što ste ju izvadili iz pećnice, ostavite da se ohladi u kalupu 15-ak minuta, a nakon toga skinite stranice kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Nakon što se ohladila, horizontalno ju prepolovite na pola.
Kada čekate da se torta ohladi, pomiješajte jagode i pekmez zajedno.
Uzmite tepsiju u kojoj ste pekli tortu, obložite ju s papirom za pečenje. Vanjski dio tepsije omotajte plastičnom folijom. Položite prvu polovicu prerezane kore za torte u tepsiju. Na nju stavite 500 ml sladoleda, a na sladoled stavite jagode, s time da rubove od nekih dva centimetara ne stavljate jagode. Na jagode stavite drugu polovicu kore za tortu. I premažite s ostalom količinom sladoleda, koji mora biti u mekanom polutekućem stanju, kako bi prekrio i tortu i sa strane. Kako bi učinak bio što bolji, protresite tepsiju.
Izravnajte vrh torte i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati.
Iz zamrzivača ju izvadite 15 minuta prije rezanja.


Mjesec i zvijezde torta

Image



Sastojci:
360 g brašna
¾ šalice kakaa
½ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soda bikarbone
230 g maslaca, na sobnoj temperaturi
225 g smeđeg šećera
130 g bijelog šećera
2 velika jaja
3 šalice vrhnja za kuhanje
¼ šalice šećera u prahu
Kraljevska glazura

Priprema:
Zajedno u posudi pomiješajte brašno, kakao, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Mikserom zajedno izmiješajte smeđi i kristalni šećer i maslac, tako da sve postane mekana jednolična smjesa. Zatim umiješajte jaja i ekstrakt vanilije. Smanjite brzinu miksera i polako dodajte mješavinu brašna i kakaa.
Podijelite tijesto na četiri jednaka djela, stavite ih u zasebne vrećice i ohladite u hladnjaku tako dugo dok ne postanu čvrsti (30 minuta do sat vremena).
Svaku smjesu posebno izvaljajte u što pravilniji kvadrat, na pobrašnjenoj podlozi, da bude promjera oko 30-ak centimetara i vrlo tanka (oko tri milimetra debljine).
Preselite svaku četvrtinu tijesta na plitku tepsiju i ohladite ju zamrzivaču (između 20 i 30 minuta).
Zagrijte pećnicu na 180ºC.
Od tijesta s modlicom počnite izrezivati krugove promjera oko 5 centimetara (trebat će vam oko 75 krugova), a od ostatka tijesta s modlicama izrežite mjesec i zvijezde.
Ako vam tijekom rezanja tijesto postane premeko, stavite ga ponovno u zamrzivač na 10 do 15 minuta.
Odrezane kolačiće slažite na tepsiju koju ste prethodno obložili masnim papirom za pečenje.
Pecite kolačiće 10 do 12 minuta (dok centar kolačića ne postane tvrdi).
Kada su kolačići gotovi, preselite ih na mrežicu za kolače kako bi se ohladili.
Istucite vrhnje za šlag i šećer u prahu, dok ne postane pjenasta i stabilna, ali ne opet pretjerano kruta.
Položite u 15 kolačića u krug promjera 20-ak centimetara. Kolačići se moraju malo preklapati, kako u krugu ne bi bilo praznina. Premažite ih s jednom petinom slatkog vrhnja i ponovite slažući pet slojeva torte. Zadnji sloj vrhnja premažite po gornjem sloju, sada već formirane torte.
Hladite tortu barem šest sati, najviše do jednog dana.

Mjesec i zvijezde prema želji ukrasite s kraljevskom glazurom:
Sastojci:
140-180 g šećera u prahu  
1 bjelanjak  
4-5 kapi limunovog soka
2-3 kapi arome vanilije ili limuna

U manjoj posudi žicom za miješanje razmutite bjelanjak, tako da ga razbijete (ne smije se pjeniti). Nastavite miješati polako dodajući šećer u prahu, kada dobijete gustu smjesu dodajte limun i aromu vanilije i limuna.
Glazura se od žice mora odvajati na način da se lagano razvlači. Ako ju nećete odmah koristiti pokrijte posudu mokrom krpom jer se masa brzo suši. U masu možete dodavati boje po želji. Ako mislite da vam je masa pregusta, možete ju razrijediti s nekoliko kapi vode.
Ukrasite s njime mjesec i zvijezde prema želji, bilo jednostavnim umakanjem u glazuru ili pak ukrašavanjem uz pomoć seta za ukrašavanje torti.


Vražja torta

Image



Sastojci:
340 g maslaca, ostavite malo za premazivanje tepsije
¾ šalice kakaa u prahu + još dodatni kakao za tepsije
½ šalice kipuće vode
425 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
4 velika jaja
360 g brašna
1 prašak za pecivo
½ žličice soli
1 šalica mlijeka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC, a prije toga stavite dvije rešetke kako biste istodobno mogli peći tri kalupa za tortu.
Kalupe za torte promjera oko 23 centimetra premažite maslacem, te dno dodatno obložite papirom za pečenje.
Stranice kalupa za torte posipajte kakaom. Višak istresite.
Nakon toga, zagrijte vodu do vrenja i u nju umiješajte kakao. Kada ste sve dobro pomiješali, ostavite da se ohladi.
U posudi miksajte maslac, dok ne dobijete mekanu jednoličnu masu, te nakon toga polako dodajte šećer, dok se ponovno sve ne pretvori u jednoličnu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo i sol.
U kakao pak dodajte mlijeko.
Počnite dodavati brašno u maslac miješajući na niskoj brzini. Prvo dodajte 1/4 količine brašna, zatim 1/3 kakaa i tako naizmjence dok sve dobro ne umiješate.
Smjesu rasporedite na tri jednaka djela i rasporedite ih po kalupima za torte. Sve ih stavite istovremeno u pećnicu, rotirajućih ih u pravilnim razmacima. Da budu do kraja pečeni trebat će između 35 i 45 minuta.
Kada ih izvadite iz pećnice, ostavite ih da se hlade u kalupu 15-ak minuta, a nakon toga ih izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade do kraja.
Najljepši komad torte ostavite za gornji sloj.

Za vrijeme kada se torte peku i hlade, načinite nadjev
Sastojci:
600 g tamne čokolade za kuhanje
1 litra vrhnja za kuhanje
1 žličica meda

Vrhnje i tamnu čokoladu stavite u posudu s debelim dnom ili pak ih zagrijte na pari uz neprestano miješajte dok se čokolada ne rastopi, sve pretvori u jednoliku, gustu sjajnu smjesu (trebat će 20-ak minuta).
Na kraju dodajte med.
Premjestite smjesu u veliku posudu, gdje će se ohladiti. Možete ju mazati kada se dovoljno ohladi i zgusne da bude povoljna za to. Ako ćete predugo čekati, više neće biti maziva. (Ostavite neka se hladi dva sata, a do onda će biti i hladne torte). Za vrijeme hlađenja promiješajte ju svakih 15 do 20 minuta.
Svaki sloj torte premažite s kremom, te ju na kraju ukrasite po želi.  
Ostavite da se ohladi barem četiri sata u hladnjaku.

(vam)
Izvor:marthastewart.com