Kolač od maka s glazurom od naranče - idealni jesenski desert

Ovaj jednostavan kolač idealna je zamjena za klasični kruh od banane, a odlično se slaže uz šalicu čaja

Kolač od maka s glazurom od naranče - idealni jesenski desert
Foto: Unsplash
Jesenski dani idealni su za isprobavanje novih kolača i slastica. Prohladno vrijeme i neodoljivi mirisi iz pećnice koji se šire domom doprinose stvaranju cozy atmosfere za kojom svi čeznemo tijekom jeseni. Danas ti donosimo recept za jednostavan kolač od maka začinjen glazurom od naranče koji je idealan upravo za jesenske vrijeme. Aromatičan i izuzetno ukusan, oduševit će svakog ljubitelja jednostavnih, ali finih kolača. Savršen je zalogaj uz popodnevnu šalicu kave ili čaja.

Sastojci

2 šalice brašna
1 žličica soda bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 žlice maka
0.5 šalice otopljenog maslaca
150 grama šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 velika jaja
0.5 šalice kiselog vrhnja
0.5 šalice mlijeka
1 polovica naranče
100 grama šećera u prahu

Priprema

01.

U velikoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i sjemenke maka.

02.

U drugoj zdjeli pomiješaj šećer i otopljeni maslac. Miksaj dok ne dobiješ pjenastu smjesu te dodaj malo ekstrakta od vanilije, jaja, kiselo vrhnje i mlijeko. Dobro izmiksaj.

03.

Pomiješaj smjesu sa suhim sastojcima i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili.

04.

Prebaci u duguljasti kalup za pečenje i peci na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

05.

Dok se kolač hladi, pripremi si glazuru od naranče. Pomiješaj sok od pola naranče s ekstraktom od vanilije i šećerom u prahu.

06.

Prelij kolač glazurom i ukrasi sjemenkama maka.

M.G.
9.9.2021.