Fraisier torta s jagodama: Francuska ljetna slastica

S obzirom da je sezona jagoda u punom jeku, pravo je vrijeme da pripremimo jednu vrhunsku slasticu u kojima ove slatke bobice igraju ključnu ulogu. Zbog toga ti donosimo recept za klasičnu francusku Fraisier tortu

Fraisier torta je tradicionalni klasični francuski desert sa svježim jagodama. Ime joj dolazi iz francuske riječi "Fraises" koja u prijevodu znači jagode, a u svijetu se proslavila zahvaljujući svom neodoljivom okusu i lijepom izgledu, kao i prozračnoj teksturi. S obzirom da jagode mnogi nazivaju crvenim kraljicama proljeća, ovu će tortu ove slatke bobice, koje sada možemo kupiti na svakom uglu, podignuti na novu razinu gastronomskog užitka. Isprobaj napraviti ovaj slastan recept ovog vikenda i garantiramo da nećeš požaliti!

Sastojci

4 komada jaja
3 žlice mlake vode
125 g šećera
1 vrećica vanil šećera
75 g oštrog brašna
50 g škrobnog brašna
1 korica limuna
0.5 vrećice praška za pecivo
60 g jagoda
90 ml vode
45 g šećera
500 ml mlijeka
6 komada žumanjaka
120 g šećera
30 g brašna
30 g škrobnog brašna
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica vodice cvijeta naranče
2 žlice želatine u prahu
125 ml vrhnja za šlag
500 g jagoda
20 g listića badema

Priprema

01.

Za biskvit razdvoji žumanjke i bjelanjke te miksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i mlakom vodom. Prosijaj brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo pa na to naribaj koricu od limuna. Suhe sastojke postepeno dodaj smjesi od jaja i šećera. Napravi snijeg od bjelanjaka pa ih umiješaj pomoću špatule u prethodno napravljenu smjesu. Peci na 180 stupnjeva cca 25 - 30 minuta ili dok ne dobiješ lagano zlatno-žutu boju na vrhu biskvita.

02.

Za sirup od jagoda prvo izblendaj jagode (ako su smrznute prvo ih odmrzni) i procijedi ih kroz cjedilo. Stavi u lončić jagode, vodu i šećer te kuhaj na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Kad je tekućina postala malo gušća, makni s vatre i pusti da se ohladi.

03.

Za kremu prvo stavi želatinu u zdjelicu s malo vode da nabubri. Miksaj žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješaj brašno i škrobno brašno. Stavi mlijeko u lonac i neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješaj sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izliješ polako kroz cjedilo. Stavi cijelu smjesu u čistu posudu i vrati na laganu vatru. Neprestano miješaj dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova. Makni s vatre, dodaj ekstrakt vanilije i vodicu cvijeta naranče. Ukoliko možda koristiš mahunu vanilije nju ćeš kuhati s mlijekom od samog početka, a izvadit ćeš ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak. Na kraju dodaj želatinu i miksaj pomoću štapnog miksera. Stavi kremu u zdjelu, pokrij je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe. Stavi u hladnjak da se potpuno ohladi. Nakon što se krema ohladila, miksaj slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksaj u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješaj tučeno vrhnje u kremu.

04.

Kada slažeš tortu dio jagoda iste visine prereži na pola, one će ti trebati za rub torte, a ostalo nareži na manje komadiće – to će ti trebati za sredinu torte. Prereži biskvit na dvije polovice.

05.

Prvi biskvit stavite na dno pa ga premaži sa sirupom od jagoda. Uz rub posloži polovice jagoda, obavezno ih stisni jednu uz drugu. Kremu stavi u dresir vrećicu pa pola količine istiskaj uz rub jagoda i preko cijele površine biskvita. U sredinu stavi ostatak jagoda koje si narezala na manje komadiće i preko njih listiće badema. Stavi ostatak kreme preko jagoda i sve do vrha obruča.

06.

Drugu polovicu biskvita isto premaži sirupom od jagoda samo s unutarnje strane i poklopi tortu. Stavi u hladnjak minimalno na 3 sata, idealno preko noći. Ukrasi tortu sa šećerom u prahu i svježim jagodama.

žena.hr
11.6.2021.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.