Fini recepti za keksiće koje trebaš isprobati tijekom Adventa

Mirisi i okusi koji vraćaju u dane djetinjstva

Fini recepti za keksiće koje trebaš isprobati tijekom Adventa

Jedan od razloga zbog kojih se toliko veselimo blagdanima su i sve one fine slastice i kolači koji će nas dočekati na božićnoj trpezi.

Osim zanimljivih dekoracija, lampica i božićnih pjesama, miris svježe pečenih keksića unosi u dom posebnu toplinu i doprinosi stvaranju cozy božićne atmosfere. Prednost ovakvih keksića je u tome što su jednostavni za pripremu, fini su, prhki i mogu stajati tjednima.

Ako si u potrazi za receptima za fine adventske kekse, u nastavku imamo pet odličnih prijedloga koje svakako trebaš isprobati u tjednima koji su pred nama.



Foto: Instagram, Unsplash

Prhke kiflice



Sastojci:

1 jaje
250 g brašna
200 g maslaca
100 g mljevenih oraha
50 g šećera
1 vanilin šećer


Priprema:

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i zamotati ga u foliju te ostaviti u hladnjaku da se hladni nekoliko sati. Nakon toga, trgati komadiće tijesta i oblikovati kiflice te ih slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći 8-10 minuta na 180 stupnjeva. Vruće ih posipati šećerom u prahu.

Husarski kolačići



Sastojci:

300 g brašna
2 žumanjka
200 gmaslaca
100 g šećera
100 g mljevenih lješnjaka
prstohvat soli

I još:

pola šalice šećera u prahu
pekmez po želji

Priprema:

Najprije zamijesiti tijesto od brašna, žumanjaka, maslaca, šećera i mljevenih lješnjaka. Zamotati u foliju te ostaviti nekoliko sati u hladnjaku. Nakon toga od tijesta oblikovati kuglice i poslagati ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. U svakoj kuglici napraviti rupicu vrhom kuhače. Peći na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Nakon što su pečeni, posipati husare šećerom u prahu te rupice napuniti pekmezom po želji.

Čokoladni raspuknutići

Sastojci:

200 g tamne čokolade
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g šećera u prahu

Priprema:


Otopiti maslac s čokoladom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, a u drugoj zdjeli pomiješati jaja, šećer i vanilin šećer. Ubaciti otopljenu čokoladu te na kraju brašno. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 2 sata. Nakon što se ohladilo, od tijesta oblikovati kuglice, uvaljati ih u šećer u prahu te slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći ih oko 10-ak minuta na 180 stupnjeva. 

Zvijezdice s pekmezom

Sastojci:

300 g brašna
200 g maslaca
40 g šećera u prahu
pekmez po želji

Priprema:

Od sastojaka zamijesiti tijesto i razvaljati ga po pobrašnjenoj površini. Oblikovati keksiće modlicama po želji i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći ih oko 8 minuta, na 180 stupnjeva.

Gingerbread keksi

 Sastojci:

200 g glatkog brašna
100 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
2 žlice meda
1 žličica sode
2 žličice začina za medenjake

Priprema:

Zamijesiti glatko tijesto od svih sastojaka te zamotati u foliju i ostaviti na kratko u hladnjaku. Razvaljati na pobrašnjenoj površini i oblikovati keksiće uz pomoć modlica. Slagati i na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peć ih oko 10-ak minuta na 180 stupnjeva.