Donosimo ti tri ideje kako iskoristiti smrznuto povrće i napraviti ukusan gurmanski obrok

Sigurne smo da u svom hladnjaku imaš neke od ovih sastojaka s kojima možeš pripremiti jednostavna, ali ukusna jela

Donosimo ti tri ideje kako iskoristiti smrznuto povrće i napraviti ukusan gurmanski obrok

Jako je važno da ovih dana brineš o svom imunitetu i pripremiš ga na sve izazove kojima može biti izložen. Najbolji način za to je konzumiranje dovoljno voća i povrća. No kako su zalihe svježeg povrća na policama supermarketa sve praznije, odlična je ideja pripremiti se i u hladnjak pospremiti nekoliko paketića smrznutog povrća. 


No smrznuto povrće ponekad može djelovati pomalo dosadno i nezanimljivo za pripremati. Zato ti donosimo tri nešto drugačija recepta kako iskoristiti smrznuto povrće i napraviti ukusne i zanimljive obroke. 

Paella


1. U dubokoj tavi koja ima poklopac zagrij ulje. Dodaj luk i kobasicu i povremeno miješaj dok se luk ne zacakli, oko pet minuta. 

2. Dodaj nasjeckane paprike i peci nekoliko minuta. Zatim u tavu stavi rajčice, sol, papar i rižu. Sve dobro promiješaj i dodaj vodu i Vegetu. 

3. Pusti da voda zakuha i prekrij tavu poklopcem. Smanji vatru i ostavi da se paella kuha dok se voda ne apsorbira, oko 20 minuta.

4. Ukloni poklopac i pažljivo umiješaj morske plodove i grašak u rižu. Vrati poklopac i kuhaj oko 10 minuta. Kada je gotovo posipaj nasjeckanim peršinom, na površinu stavi kriške limuna i serviraj dok je toplo.

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckani
  • 225 g kobasice, nasjeckane
  • 2 crvene paprike, nasjeckane na kockice
  • 300 g rajčica
  • 450 g riže
  • 4 šalice vode
  • 3 žličice Vegete
  • 450 g smrznutih morskih plodova
  • 450 g smrznutog graška
  • ½ šalice peršina, nasjeckano
  • Sol i papar
  • Limun

Rolice od lisnatog tijesta i špinata


1. U tavi na maslinovom ulju poprži luk. Dodaj origano i češnjak i peci jednu minutu. Dodaj špinat i uz miješanje kuhaj tri minute ili dok sva tekućina nije isparila. Prebaci u veliku zdjelu i ostavi da se ohladi.

2. U zdjelu sa špinatom dodaj feta sir i jaja i dobro izmiješaj. Razvaljaj lisnato tijesto i premaži ga sa smjesom. Sve zajedno zarolaj i nareži na pužiće debljine oko 1 cm. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje i položi pužiće. 

3. Peci na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene. Posluži toplo.

  • 1 luk, sitno nasjeckani
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 500 g odmrznutog špinata, ocijeđenog
  • 225 g feta sira, smrvljenog
  • 2 jaja
  • Lisnato tijesto

Rižoto od boba


1. Zakuhaj povrtni temeljac i njemu dvije do tri minute prokuhaj bob. Ocijedi bob, a temeljac sačuvaj za kasnije. Zareži svako zrno boba i odstrani kožu.

2. U tavi otopi 3 žličice maslaca i poprži luk i češnjak dok ne omekšaju. 

3. Dodaj rižu i dobro promiješaj. Zatim dodaj vino i miješaj dok potpuno ne ispari.

4. Malo po malo ulijevaj temeljac, neprekidno miješajući. Tek kada riža upije sav temeljac koji si dodala, dodaj još. Neprekidno miješaj kako se riža ne bi zalijepila za dno.Temeljac dodaj dok riža ne postane al dente.

5. Na kraju umiješaj ostatak maslaca, bob i 150 g parmezana. Dodaj soli i papra po želi. Kod serviranja posipaj malo parmezana po rižotu i uživaj dok je još vruć.

  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 400 g smrznutog boba
  • 80 g maslaca
  • ½ luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 300 g riže arborio
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 200 g parmezana
  • Sol i papar