Lagano, brzo & ukusno

Domaća šalša iz pećnice - brzinsko jelo kao stvoreno za ljeto

Tražiš neko jednostavno jelo za ljetne vrućine? Ovaj brzinski recept za domaću šalšu iz pećnice savršen je izbor

profimedia-0528880283.jpg
Foto: Profimedia

Dolaskom ljeta naš organizam traži neku laganu hranu, a prava poslastica kao stvorena za ljetno vrijeme je ukusna tjestenina s umakom od rajčice iliti šalša iz pećnice. Zrele rajčice sadrže puno glutaminske kiseline, a češnjak i začinsko bilje dodatno će pojačati okus ovog jela.

Image
Jednostavne, a tako ukusne

Sezona je rajčica. Isprobaj ove ukusne i zdrave salate

Ono što je sjajno kod ovog jela je lakoća s kojom se priprema. Nije potrebno stajati iznad štednjaka i satima miješati umak. Ovaj recept je vrlo zahvalan za pripremu, a uz to je i toliko bogat okusima, možda čak i više sljedeći dan nakon što odstoji u hladnjaku. Može se iskombinirati i s kaparima, maslinama i naravno, sirom po izboru, a ono najbolje je što je gotov za svega pola sata!

Image
Foto: Pexels

Domaća šalša iz pećnice

Sastojci:

  • 1 kg rajčica (malih, velikih ili mix - tvoj izbor)
  • 8 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice sušenog origana
  • Sol i papar, po želji
  • Prstohvat čilija, po želji
  • žlica šećera
  • šaka svježeg bosiljka
  • 300 g omiljene tjestenine

Opcionalni dodaci:

  • 2 žlice prženih krušnih mrvica
  • 2 žlice pinjola (ili badema)
  • 2 žlice kapara ili narezanih maslina
  • nekoliko žlica ricotte ili parmezana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Rajčice nareži na polovice ukoliko koristiš cherry rajčice ili na komade ukoliko koristiš veće rajčice i stavi ih na pleh za pečenje s neoguljenim i nožem zgnječenim režnjevima češnjaka. Promiješaj maslinovo ulje, začini s origanom, soli, paprom i čilijem (ako koristiš) i žlicom šećera (posebno ako nemaš domaće sočne i slatke rajčice). Na sve dodaj i šaku natrganog svježeg bosiljka. Peci u pećnici 25-30 minuta, a sve skupa dobro promiješaj na polovici pečenja.
  2. Dok je šalša u pećnici, skuhaj tjesteninu. Kad rajčice puste sok i postanu mekane, izvadi pleh iz pećnice. Oguli pečeni češnjak, dodaj ga rajčicama i sve skupa izgnječi gnječilicom za pire krumpir ili običnom kuhačom, a možeš dodati i malo škrobne vode od kuhane tjestenine da se šalša bolje poveže.
  3. Posluži šalšu preko tjestenine, po potrebi začini, dodaj naribanog sira ili ricotte i ostale dodatke po želji i to je to - dobar tek!

POGLEDAJ VIDEO: Kako smršavjeti uz jela koja kuhaš klincima?