Domaća juha od rajčice zbog koje ćeš tražiti tanjur više

Uživaj u mirisu i okusu ove jednostavne delicije koju ćeš poželjeti praviti svaki dan. Recept za domaću juhu od rajčice nije kompliciran, ali je zato ukusan i 'za prste polizati'.

Domaća juha od rajčice zbog koje ćeš tražiti tanjur više
Domaća juha od rajčice standardno je jelo koje često pravimo, ali jesi li ju ikada probala napraviti od svježih rajčica? Ovaj recept potpuno će promijeniti način kako pripremaš omiljenu juhu i pomoći ti zauvijek zaboraviti pasiranu rajčicu ili pak juhu iz vrećice. Odlična je i kao predjelo, ali uz dodatak riže postaje ukusno glavno jelo.

Sastojci

1.5 kg svježe rajčice
2 glavice luka
5 češnjeva češnjaka
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica maslaca
300 ml kipuće vode
100 ml mlijeka
2 žličice suhog bosiljka

Priprema

01.

Očisti češnjak i luk, a luk i rajčice nareži na četvrtine. Sve skupa prebaci u posudu za pečenje bez papira za pečenje, prelij maslinovim uljem i posipaj solju, paprom i jednom žličicom bosiljka. Peci u pećnici oko 40-ak minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

02.

Kada su rajčice i luk mekane i lagano počele tamniti na rubovima izvadi ih iz pećnice i prebaci, zajedno sa sokom od pečenja i češnjakom, u blender. Dodaj kipuću vodu i sve skupa dobro izblendaj. Nakon toga dodaj maslac, preostali bosiljak i mlijeko te blendaj dok se maslac ne otopi.

03.

Juhu kušaj, ako nije dosta slana dodaj soli po želji. Ako je previše gusta, dodaj kipuće vode po želji. Posluži dok je topla s malo naribanog parmezana ili svježim bosiljkom.

Savjet

Ako je juha previše kisela, dodaj prstohvat šećera i ponovno blendaj. Ako juhu želiš pretvoriti u glavno jelo, u posebnoj posudi skuhaj malo riže i umiješaj ju u gotovu juhu pri posluživanju. Nemoj umiješati svu rižu ako juhu nećeš odmah pojesti jer će se riža previše omekšati s vremenom.

Anita Mihalak
6.2.2021.