Živjeli i dobar tek!

Čokoladni keksi s ginom totalni su hit - imamo recept

Kišno jesensko poslijepodne začini keksima s ginom. Pozovi frendice i uživajte!

pexels-marta-dzedyshko-2067420.jpg
Foto: Pexels

I kada smo pomislile da smo "ispucale" sve kombinacije s ginom, novi hit su čokoladni keksići s omiljenim ženskim alkoholnim pićem. Poslastica koja će te grijati cijelu zimu. Topli keksići netom izvađeni iz pećnice zamirisat će tvojim domom, a kada se ohlade, grijat će te gin u njima.

Image
Dobre vijesti za vikend

Čin-čin: 4 razloga zašto je omiljeni gin zapravo dobar za tvoje zdravlje

Alkohol kolačima daje posebnu aromu, intenzivira okuse, no bitno je pripaziti s količinom. Ne brini, nećeš se napiti od gina u pečenim kolačima jer će alkohol većinom ispariti pod utjecajem visoke temperature, no može utjecati na ostale sastojke pa će, umjesto da pojača okuse, prevladati - a to ne želiš.

Image
Foto: Pexels

Ipak, ne pretjeruj s količinom. Ne moraš pojesti cijeli pleh, bez obzira na to što ti je rođendan ili si u PMS-u. Isto tako, kolače s alkoholom sakrij od djece. Ne treba ti da ti štucaju i teturaju po kući u pidžamicama na medvjediće, a još nisu visinom ni kvake na vratima dosegnuli. Kad zamislim, izgleda urnebesno, ali ipak nedopustivo. Na koncu, ti si odgovorna majka i odrasla žena.

U svakom slučaju, kada poduzmeš navedene mjere opreza, prepusti se kulinarskim radostima i za svoje frendice umijesi čokoladne keksiće s ginom. Recept donosimo u nastavku. E da! Bitno je izvaditi ih na vrijeme.

Sastojci:

  • 150 grama šećera
  • 200 grama glatkog brašna
  • 300 grama oštrog brašna
  • 1 veće jaje
  • mahuna vanilije
  • 150 grama maslaca
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 3-4 reda čokolade za kuhanje
  • 2 žlice kakaa
  • 100 ml gina

Postupak:

  • U jednoj posudi sjedini suhe sastojke, brašno prosij kako bi keksi bili rahliji. U drugoj posudi izmuti jaje sa šećerom, dodaj gin, a potom sjedini suhe i mokre sastojke te dodaj omekšali maslac i na kraju čokoladu koju si narezala na sitne komadiće.
  • Umijesi kompaktno ljepljivo tijesto, prekrij prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku sat vremena da se stisne, kako bi mogla lakše rukovati njime.
  • Pećnicu zagrij na 160 Celzijevih stupnjeva, a pleh obloži papirom za pečenje. Keksiće možeš raditi na dva načina. Žlicom ih vadi na papir za pečenje i samo lagano oblikuj. Neka ostanu "čupavi". Ili tijesto formiraj u valjak (salamu) i nožem reži na debljinu od pola centimetra.
  • Peci ih oko 15 minuta (tijekom 15 minuta iz keksića će ispariti oko 60 posto gina) i izvadi dok su još mekani. Na zraku će se stvrdnuti. Ako ih vadiš kada su već tvrdi, to znači da su se prepekli i vjerojatno zagorjeli, a to ne želiš. Posluži ih uz kavu ili čaj. Ili gin! Zašto ne?