Čokoladna baklava - sočna, slatka i gotova za tren

Potpuno ćeš se zaljubiti u svaki sloj ove sočne, slatke i neodoljive čokoladne baklave s orašastim plodovima

Čokoladna baklava - sočna, slatka i gotova za tren
Foto: Joanna Cismaru
Klasična baklava preukusna je u svom tradicionalnom obliku, ali ova čokoladna verzija s četiri vrste orašastih plodova definitivno je dovodi na novu razinu - još slađu, sočniju i bogatiju, a gotovu za tren! Neka te količina sastojaka i broj koraka ne obeshrabre, ovaj omiljeni orijentalni desert u novom ruhu nevjerojatno je jednostavno pripremiti, a rezultatu nitko neće moći odoljeti.

Sastojci

60 grama tostiranih lješnjaka
60 grama tostiranih pistacija
60 grama tostiranih badema
60 grama tostiranih oraha
0.5 žličice cimeta
300 grama Nutelle
115 grama otopljenog maslaca
24 kore za baklavu
125 mililitara vode
200 mililitara meda
1 štapić cimeta

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Lagano namasti lim za pečenje. Ako koristiš manji lim za pečenje (npr. 33x23 cm), kore za baklavu će biti veće, pa ćeš možda trebati odrezati krajeve, bilo prije nego što ih upotrijebiš, ili nakon što završiš naslagivanje baklave, ili krajeve jednostavno uguraj unutra.

02.

Ako orašasti plodovi već nisu tostirani, jednostavno ih stavi u lim za pečenje u jednom sloju i peci ih nekoliko minuta u pećnici, samo dok ne počnu ispuštati miris. Pazi da ih ne zaboraviš jer će brzo izgorjeti. Stavi sve orašaste plodove u blender i pulsiraj nekoliko puta dok se fino ne usitne. Pomiješaj sve orašaste plodove s mljevenim cimetom i prstohvatom soli u posudi i ostavi sa strane.

03.

U mikrovalnoj zagrij Nutellu oko 30 sekundi na visokoj temperaturi, dok se ne otopi i postane lako maziva.

04.

Uzmi jednu koru za baklavu i položi je na dno lima za pečenje. Dok radiš s po jednom korom, pobrini se da ostale pokriješ vlažnim ručnikom. Premaži prvu koru ravnomjerno maslacem. Ponovi s još 5 kora, trebala bi završiti sa 6 kora premazanim maslacem. Prelij oko 1/3 šalice rastopljene Nutelle i premaži špatulom što ravnomjernije. Ravnomjerno pospi 1/3 smjese orašastih plodova.

05.

Ponovi gornji korak s još 6 kora, Nutellom i smjesom orašastih plodova, još dva puta, završavajući sa 6 kora. Prema tome, imat ćeš 3 sloja Nutelle i orašastih plodova i 4 sloja masnih kora. Lagano pritisni u lim. Po potrebi odreži krajeve ili ih jednostavno uguraj.

06.

Izreži u kvadrate jednake veličine ili dijamantne oblike, vrlo oštrim nožem. Na kraju bi trebala dobiti oko 24 komada.

07.

Peci 35 minuta ili dok kore ne poprime zlatno smeđu boju, a rubovi ne budu lagano hrskavi.

08.

Dok se baklava peče, napravi sirup dodavanjem svih sastojaka sirupa (voda, med, štapić cimeta) u mali lončić i kuhanjem na umjerenoj vatri. Smanji temperaturu i pusti da krčka oko 5 do 7 minuta. Makni s vatre i drži na toplom.

09.

Nakon što izvadiš baklavu iz pećnice, sirup odmah pokapaj preko baklave. Ohladi baklavu u limu.

Savjet

Tajna hrskavih slojeva kora za baklavu je premazivanje svakog sloja maslacem ili uljem. To im pomaže da postanu hrskave kad se peku.

Žena.hr
27.5.2021.