Clafoutis s trešnjama - omiljeni francuski kolač gotov za tren

Tradicionalni francuski kolač s razlogom je jedan od omiljenih deserta diljem svijeta, jer osim što je neodoljiv okusom, gotov je za tren i može ga pripremiti baš svatko

Clafoutis s trešnjama - omiljeni francuski kolač gotov za tren
Foto: Parker Feierbach
Jesi li ikad pripremala clafoutis? Ovaj tradicionalni francuski kolač jedan je od najjednostavnijih (a istovremeno najukusnijih) deserta koji možeš napraviti, posebno ljeti kada je sezona brojnog voća na vrhuncu. Mi smo ovoga puta izabrale trešnje jer ih trenutno imamo u izobilju, ali clafoutis će se sjajno slagati s bilo kojim voćem; od bobičastog voća do nektarina, breskvi, šljiva ili marelica. Super kremasta tekstura ove ljetne poslastice podsjeća na kombinaciju između pudinga i kolača, a glavne sastojke uvijek ćeš pronaći u svojoj kuhinji jer ne mogu biti jednostavniji: trebaju ti doslovno jaja, šećer, brašno, mlijeko i naravno - voće po izboru. Provjeri recept u nastavku i počasti se ovim omiljenim francuskim kolačem već danas.

Sastojci

1 žličica maslaca
450 grama trešanja
4 velika jaja
65 grama šećera
240 mililitara mlijeka
100 grama brašna
0.5 žličice soli
1 žlica vanilin šećera

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i podmaži okruglu posudu (promjera cca 22 cm) za pečenje sa žličicom maslaca. Očišćene i prepolovljene trešnje prelij sa žlicom vanilijinog šećera, promiješaj i rasporedi ih ravnomjernim slojem na dnu posude.

02.

U blender dodaj jaja i šećer i miješaj dok ne postane pjenasto. Dodaj mlijeko, brašno i sol i miješaj dok se ne sjedine. Ovom smjesom prelij trešnje.

03.

Peci dok ne postane zlatne boje, oko 35 minuta. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi uz šećer u prahu po želji ili kuglicu sladoleda.

Savjet

Što god radila, nemoj prepeći svoj clafoutis. Ideja ovog kremastog kolača je da se topi u ustima, pa kad se krema stisne u pećnici i čačkalica izađe relativno (ali ne potpuno!) čista, tvoj je clafoutis spreman!

A.Š.
1.7.2021.