Brza ljetna pita od tikvica bez kora

Jednostavnu slanu pitu od tikvica, luka i sira obožavat će svaki ljubitelj ovog povrća. Priprema se vrlo jednostavno i idealan je ljetni međuobrok ili večera.

Brza ljetna pita od tikvica bez kora
Foto: Profimedia
Tijekom ljetnih mjeseci najviše uživamo u svježem voću i povrću, ali i brzim receptima. Ako tražiš takve recepte za omiljene tikvice onda će ti ova pita postati omiljena. Vrlo je slična zlevanki, quicheu i fritaji, ali s manje jaja i više povrća. Može biti prilog uz neka druga jela, odlično će se kombinirati s mesom, ali može biti i ukusna užina ili večera - idealna za ljetne dane.

Sastojci

2 šalice naribanih tikvica
1 veći luk
10 grama nasjeckanog svježeg vlasca
110 grama mozzarelle
2 žlice ribanog parmezana
65 grama glatkog brašna
0.5 žličica praška za pecivo
2 velika jaja
160 mililitara mlijeka
1 žličica soli
1 žličica maslinovog ulja

Priprema

01.

Prije pripreme pite potrebno je iz tikvica izbaciti svu vodu. Tikvice se naribaju, a zatim se pospu s malo soli i ostave 15 minuta. Zatim se stave u gazu ili kuhinjsku krpu i jako stišću kako bi izašla sva voda.

02.

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješaj tikvice, ljutiku (ili neku drugu vrstu luka), vlasac i mozzarellu u zdjeli.

03.

Brašno i prašak za pecivo pomiješaj u drugoj zdjeli. Dodaj preostale sastojke i dobro promiješaj.

04.

Zatim dodaj tikvice i drugo povrće i izlij u nauljeni lim za pečenje.

05.

Pospi parmezan i peci 30 do 35 minuta ili dok nož ne izađe čist iz sredine.

06.

Pitu je potrebno pustiti da odstoji pet minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Savjet

Pitu je moguće obogatiti i drugim okusima i prema želji se mogu dodati brokula, cherry rajčice, paprika ili artičoke.

Žena.hr
27.7.2022.