Brzi kolač s trešnjama i ricottom savršen za ljetne vrućine

Sezona je trešanja, stoga je idealno vrijeme za ovaj jednostavan i sočan kolač gotov za tren

Brzi kolač s trešnjama i ricottom savršen za ljetne vrućine
Foto: Pina Bresciani
Uvijek se veselimo ljetu i sezoni trešanja, a sad kad su ljetne vrućine već počele, a trešnje možemo pronaći na svakom koraku - idealno je vrijeme da ih pretvorimo u brzi, jednostavni i ukusni kolač. Ovo ljetno voće u kombinaciji s kremastom ricottom čini jedan od najsočnijih kolača koji ćeš probati. Ono najbolje je i što je toliko svestran, zbog čega je sjajan doručak, popodnevni desert uz kavu ili lagani desert nakon obilnog obroka. Jednostavno ne možeš pogriješiti s ovim kolačem!

Sastojci

200 grama brašna
2 žličice praška za pecivo
150 grama šećera
3 srednja jaja
300 grama ricotta sira
1 žličica ekstrakta vanilije
115 grama maslaca
280 grama trešanja

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 22 cm obloži papirom za pečenje i lagano premaži maslacem. U velikoj posudi zajedno promiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.

02.

Umuti jaja, ricottu i vaniliju u drugoj posudi dok ne dobiješ glatku smjesu, a zatim dodaj u suhe sastojke dok se sve ne sjedini.

03.

Dodaj otopljeni maslac. Trešnje očisti od koštica i nareži na polovice pa nježno umiješaj većinu.

04.

Smjesu izlij u pripremljeni kalup i razbacaj preostale trešnje po vrhu.

05.

Kolač peci dok ne dobije zlatno smeđu boju, otprilike 50-60 minuta. Ostavi da se ohladi najmanje 20 minuta prije vađenja iz kalupa. Po želji pospi šećerom u prahu.

Savjet

Ako imaš domaćeg nešpricanog limuna, svakako dodaj i malo naribane korice za suptilnu notu limuna koja će ovom kolaču dati onu ekstra dozu svježine.

Žena.hr
19.6.2021.