Breskvice - kolačići bez kojih ne možemo zamisliti blagdane

Breskvice su tradicionalna poslastice bez koje ne možemo zamisliti svečane i blagdanske prigode. Želiš li se okušati u njihovoj izradi, donosimo recept koji bi ti trebao uspjeti iz 'prve'. No, izdvoji dovoljno vremena

Breskvice - kolačići bez kojih ne možemo zamisliti blagdane
Foto: Profimedia.hr
Božićni blagdani nezamislivi su bez pladnja domaćih kolača. Uz zvjezdice, kiflice i 'šapice', na stolu se obično nađu i breskvice. Radi se o poslastici primamljive narančasto-crvenkaste boje koju čini nadjev od marmelade. Iako je priprema breskvica nešto zahtjevnija jer tijesto treba izraditi, oblikovati pa ispeći, mnogi ih obožavaju te uživaju u njima i u danima nakon Božića. Više je verzija ovog recepta, a mi smo izdvojile jedan koji nam se pokazao najuspješnijim. Želiš li, u nadjev možeš dodati i malo ruma ili oraha. Uz to, naš je savjet da breskvice radiš u dvije ture kako ne bi prebrzo nestale s pladnja. Evo recepta!

Sastojci

500 grama oštrog brašna
200 grama šećera
2 decilitara suncokretovog ulja
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
1 bočica crvene prehrambene boje
3 veća jaja
250 grama marmelade po želji
2 žlice mlijeka

Priprema

01.

Pjenasto izmiješaj jaja i šećer, dvije žlice mlijeka, vanilin šećer i brašno s praškom za pecivo.

02.

Umijesi meko tijesto, a onda pobrašni dasku ili tanjur. Na toj podlozi oblikuj štrucu tijesta pazeći da ima dovoljno brašna. Tijesto stavi da odstoji u hladnjaku dvadesetak minuta. Poanta je da tijesto bude meko pa neka te ne iznenađuje to što je promijenilo strukturu.

03.

Nakon dvadesetak minuta u hladnjaku, premijesi ga i odreži na komadiće kao da namjeravaš načiniti njoke. Zatim svaki taj komadić tijesta oblikuj u kuglice i posloži ih na lim. Na lim ne zaboravi staviti papir za pečenje.

04.

Peci u pećnici na oko 190°C desetak minuta, odnosno dok kuglice ne dobiju zlatnožutu boju.

05.

Svakoj kuglici (breskvici) izdubi sredinu. Nakon toga izdubljuj i u širinu, ali pazi da ne izdubiš skroz do dna.

06.

Ostatak tijesta dodaj u nadjev koji čini marmelada po želji, a možeš dodati i malo ruma. Recimo, možeš kombinirati dvije marmelade - od šljiva i/ili šipka. Mjere su odokativne.

07.

Polovine breskvica napuni nadjevom do ruba i zatim ih uredno spoji s drugom polovicom.

08.

U posudicu stavi prehrambenu boju za kolače i kistom prošaraj po breskvicama. U drugu posudicu stavi vodu i sa svake strane malo namoči breskvice. Na kraju ih uvaljaj u šećer i pusti da se osuše.

žena.hr
19.12.2022.