Bezglutenska sirova torta od borovnica koju moraš probati

Kremasta, hladna i osvježavajuća - idealna ljetna torta. Tako bismo ukratko opisale ovu sirovu gluten-free i vegan senzaciju koja se uz malo truda može naći i na tvom stolu.

Bezglutenska sirova torta od borovnica koju moraš probati
Foto: Unsplash
Sirove torte posljednjih su par godina sve veći i veći gastro hit. Kako ljudi postaju svjesniji važnosti prelaska na biljnu prehranu, pomiču se standardi spravljanja recepata pa mnogi više ne žele torte s pola kilograma maslaca i 12 jaja već biraju laganije i mnogo zdravije opcije. Ova je jednostavna, za pola sata gotova torta savršen primjer kako se okus ne treba kompromitirati zbog zdravlja - jedno može pratiti drugo. Sirova veganska torta od borovnica je neodoljivo slatka, osvježavajuća i jednostavna za pripremu, a s obzirom da su prve domaće borovnice došle na tržnice - pravo je vrijeme da ju pokušaš napraviti u svojoj kuhinji.

Sastojci

150 g mljevenih oraha
100 g namočenih datulja
180 g indijskih oraščića
80 g borovnica
1 korica i sok pola limuna
100 ml kokosovog mlijeka
2 žlice kokosovog ulja
4 žlice javorovog sirupa ili meda
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Datulje stavi u toplu vodu, neka se namaču najmanje 3 sata. Koristi one koje su ti dostupne u trgovini.

02.

Za to vrijeme pripremi kalup za tortu promjera 20 cm. Na dno kalupa stavi papir za pečenje jer će ti biti puno jednostavnije prebaciti tortu na pladanj za posluživanje.

03.

Datulje očisti od koštica te ih usitni u blenderu, potom im dodaj samljevene orahe i sve poveži. Smjesu prebaci u kalup za tortu. Utisni podlogu od datulja i oraha kako bi bila ravnomjerno raspoređena.

04.

Ako kokosovo ulje nije u tekućem stanju rastopi ga i pusti da se ohladi.

05.

Indijske orašćiće usitni u blenderu pa im dodaj borovnice, koricu i sok limuna, kokosovo mlijeko i ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Sve izblendaj do ujednačene teksture, izlij u kalup i spremi u zamrzivač na najmanje tri sata.

06.

Gotovu tortu možeš držati u zamrzivaču i izvaditi pola sata prije posluživanja ili je držati u frižideru.

Savjet

Možeš se igrati kombinacijom namirnica i svaki put spremiti potpuno novu verziju. Kremu je moguće napraviti od bilo kojeg bobičastog voća, ali i breskvi i marelica. Osim toga, i podlogu možeš kreirati prema svom ukusu. Dodaj joj orašaste plodove po svojoj volji, jedino je bitno da datulje ne izbaciš iz recepta.

žena.hr
7.5.2021.