Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put

Riža je prehranila generacije i generacije ljudi. Nježna je i lagana za želudac, a hranjiva i ukusna - čak i bez ikakvih začina i umaka

Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put

Riža je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Ljudi je uzgajaju i konzumiraju više od pet tisuća godina. Postoje na tisuće vrsta riže, no s obzirom na to kako se obrađuje, dijelimo je na smeđu i bijelu

Bijela riža je najrasprostranjenija i najlakše se probavlja, dok je smeđa nutritivno bogatija od bijele. Osim što ju jedemo u izvornom obliku, od riže se radi mlijeko, brašno te sirup. Rižino mlijeko možeš i sama napraviti. Želiš li iz prehrane izbaciti kravlje, rižino će biti dostojna zamjena. Rižino mlijeko ne sadrži laktozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako topla voda pomaže kod mršavljenja?


Riža je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata u ljudskoj prehrani, a ugljikohidrat u riži je najvećim dijelom škrob.

Smeđa riža sadrži više dijetalnih, netopivih vlakana od bijele zbog čega blagotvorno djeluje na probavu, potiče metabolizam i snižava rizik od raka crijeva. Također sadrži više vitamina, minerala i obiluje antioksidansima te je zbog svog nutritivnog sastava i nižeg glikemijskog indeksa pogodna i za dijabetičare. U riži su najzastupljeniji mangan, magnezij, niacin (vitamin B3), tiamin i selen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rižu ćeš birati ovisno o tome koje jelo želiš skuhati. Primjerice, basmati riža se ne lijepi te je idealna za wok, dok će riža koja se lijepi biti odličan izbor za rižota i pudinge. 

U nastavku ti donosimo recepte za jela od riže. Među njima je i desert kojem nećeš moći odoljeti.


1/4