Banana split cheesecake - savršen desert za ljetne dane

Za sve ljubitelje kultne ljetne poslastice i omiljene torte od sira, pronašle smo savršeni desert za toplije dane - banana split cheesecake

Banana split cheesecake - savršen desert za ljetne dane
Foto: Pexels
Baš kada smo pomislile da smo probale sve moguće verzije omiljenog cheesecake, naišle smo na ovaj sjajan recept. Banana split definitivno je jedna od onih slastica koja nas vraća u djetinjstvo i dugo toplo ljeto, a kad jednom kultnom desertu dodamo drugi, nastaje rapsodija okusa, u ovom slučaju poznatija kao banana split cheesecake. Banana split cheesecake vjerojatno je jedan od najboljih cheesecakea koje smo probale, a definitivno i izgledom najljepših. Okus banane je suptilan, neodoljiva čokolada u kombinaciji s umakom od jagoda topi se u ustima, a tekstura je lagana i kremasta - baš kao kod svakog savršenog cheesecakea.

Sastojci

165 grama mljevenih keksa
140 grama šećera
5 žlica otopljenog maslaca
450 grama kremastog sira
2 srednje banane
60 grama kiselog vrhnja
2 žlice glatkog brašna
4 srednja jaja
30 grama tamne čokolade
400 grama jagoda
6 žlica šećera

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Namasti okrugli kalup od 20 cm ili ga obloži papirom za pečenje.

02.

U maloj zdjeli pomiješaj samljevene kekse po želji i tri žlice šećera. Ulij otopljeni maslac i miješaj dok smjesa nije ravnomjerno vlažna. Dobro utapkaj smjesu za 'tijesto' u kalup za pečenje, po cijelom dnu i prema vrhu, oko tri četvrtine kalupa sa strane.

03.

Kako bi napravila kremu, u blender dodaj kremasti sir, 140 g šećera, banane, kiselo vrhnje i brašno te izblendaj u glatku smjesu. Dok blender radi, dodaj i jaja, jedno po jedno i na kraju još jednom sve izblendaj na većoj brzini.

04.

Odmjeri 295 g kreme i ostavi sa strane. Preostalu kremu ulij na 'tijesto' od keksa. 130 g (od 295 g) kreme stavi u blender. Dodaj otopljenu čokoladu i pulsiraj da se sjedine. Prelij čokoladnu kremu preko vrha obične kreme u kalupu. Preostalu kremu (od 295 g), odnosno 165 g kreme prelij preko čokoladne kreme i tupim nožem ili čačkalicom zavrti u mramorni uzorak; nemoj miješati.

05.

Peci oko 45 minuta. Izvadi cheesecake iz pećnice kad je sredina još samo malo želatinasta. Prođi nožem skroz oko rubova kako bi oslobodila cheescake i 'tijesto'. Vrati u pećnicu, isključi je i pusti da odstoji bez otvaranja vrata još 15 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da stoji u kalupu na rešetki dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 3 sata, ili najbolje preko noći ako je moguće.

06.

Da bi napravila umak od jagoda, stavi jagode i preostale 3 žlice šećera u blender i izblendaj dok ne dobiješ glatki umak. Posluži s umakom od jagoda, a ako želiš, možeš dodati i malo šlaga.

A.Š.
18.5.2021.