Američki slatki klasik: Sočna pita od jabuka i cimeta

Bolja čak i od bakine - tako bismo ukratko opisale ovu sočnu, a opet hrskavu pitu od jabuka.

Američki slatki klasik: Sočna pita od jabuka i cimeta
Foto: www.profimedia.hr
Definitivno najpoznatiji deserti američke kulture su cheesecake, brownie kolačići i jesenska pita od jabuka. U SAD-u je ovaj desert toliko popularan da su mu posvećeni festivali diljem zemlje, a postoje i natjecanja za najbolju domaću pitu od jabuka u okrugu ili regiji. Sve to, ali i planetarna popularnost ovog deserta, govore kako se radi o slatkom klasiku koji bi se u jesen trebao naći i na tvom stolu. Zato ti mi danas donosimo originalan recept za klasičnu američku pitu od jabuka i cimeta.

Sastojci

3 šalice brašna (šalica od 2,5 dcl)
250 grama hladnog maslaca
3 žlice šećera
6 žlica hladne vode
1 prstohvat soli
8 velikih jabuka
3 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 razmućeno jaje
1 žlica maslaca narezanog na listiće

Priprema

01.

Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka i stavi u hladnjak na pola sata.

02.

Za nadjev, oguli i nareži jabuke na ploške ili kockice. U svakom slučaju, komadi trebaju biti krupniji. Stavi ih na laganu vatru sa šećerom i cimetom da zakuhaju. Možeš dodati i žlicu maslaca. Kad omekšaju jabuke, makni ih s vatre.

03.

Tijesto podijeli na 2 dijela, veći i manji. Veći dio razvaljaj i obloži njime dno kalupa za pite koji si namastila. Izlij preko nadjev i drugim dijelom tijesta se slobodno poigraj, izreži na trakice ili kako ti drago te dekoriraj vrh pite.

04.

Premaži tijesto razmućenim jajetom i pospi šećerom, poslaži maslac narezan na listiće i stavi peći na 170 oko sat vremena. Pečenu pitu po želji prelij karamelom.

Savjet

Iako ti preporučujemo da prigrliš okuse i boje jeseni te zato spremiš ovu pitu s jabukama i cimetom, punjenje zapravo možeš prilagoditi svojim željama. Prhko tijesto odlično će se slagati i s punjenjem od bobičastog voća, breskvi ili pak krušaka tako da se možeš poigrati s kombinacijama začina i voća u nadjevu.

žena.hr
11.9.2021.