Tortilje su vrlo popularno jelo, a mogu se pripremiti na razne načine. Odličan su izbor ako pripremaš ručak za prijatelje ili pak samo poželiš nešto malo drugačije za sebe. Tortilje su zapravo tanko i hrskavo tijesto koje izgledom podsjeća na palačinke, a potječu iz Meksika.
Tijesto za tortilje može biti klasično od pšeničnog bijelog brašna, a postoje i kukuruzne te integralne tortilje. Mogu se puniti raznim nadjevima, s mesom ili bez njih.
U trgovinama se može kupiti gotovo tijesto za tortilje, no ako si dovoljno vješta u kuhinji, tijesto možeš izraditi i sama te ga čuvati u zamrzivaču. Tortilje prije serviranja možeš ispeći u tavi te ih puniti nadjevom po želji, a možeš ih i najprije napuniti te zapeći u pećnici.
Ako ti nedostaje ideja o tome kako pripremiti tortilje za ukusni ručak ili večeru, u nastavku ti otkrivamo tri odlična recepta za tortilje koji će te zasigurno oduševiti!
POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane
Vege tortilje
Sastojci:
- 4 velike tortilje
- 1 šalica konzervirane rajčice
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- ½ šalice ribanog sira po želji
- 1 šalica kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
- 1 konzerva kukuruza
- ½ crvene paprike
- 1 žličica vlasca
- sol i drugi začini po želji
Priprema:
Najprije pripremi nadjev. Na ulju ispeci malo vlasca i paprike pa dodaj grah i kukuruz te ostavi da se kratko dinsta na laganoj vatri. Na kraju dodaj konzerviranu rajčicu i posoli te začini po želji. Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Naulji vatrostalnu posudu i pripremi tortilje. Puni ih nadjevom od graha, zarolaj te ih slaži u posudu za pečenje. Tortilje prelij vrhnjom za kuhanje i posipaj naribanim sirom te stavi u pećnicu. Peci ih oko 20 minuta odnosno dok lagano ne porumene. Posluži ih dok su vruće uz zelenu salatu.
Tortilje s piletinom
Sastojci:
- 300 grama pilećih prsa
- 6 velikih tortilja
- 1 paprika
- ½ glavice luka
- 3 rajčice
- 100 grama rukole
- 200 ml kiselog vrhnja
- sok od pola limuna
- začini po želji (mljevena crvena paprika, kurkuma, papar, čili...)
Priprema:
Najprije očisti meso pa ga nareži na male komadiće. Začini po želji i popeci na ulju dok ne dobije boju. U posebnoj zdjeli pomiješaj rukolu, rajčicu, papriku i luk. Pripremi si tortilje i napuni ih pečenom piletinom i salatom. U svaku tortilju dodaj malo vrhnja i limunovog soka te zarolaj i posluži.
Tortilje s tunom
Sastojci:
- 1 konzerva tune u komadima
- 1 mala konzerva kukuruza
- 5-6 komada kiselih krastavaca
- 6 komada tortilja
- 1 žlica senfa
- 1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
- sol i začini po želji
- malo rukole ili obične zelene salate
Priprema:
Pomiješaj tunu s kukuruzom i sitno nasjeckanim krastavcima. Dodaj grčki jogurt, senf, sol i i začine po želji. Promiješaj. Pripremi si tortilje i puni ih nadjevom od tune te u svaku dodaj malo rukole ili zelene salate. Zarolaj i posluži.