Uređenje dječje sobe

Uređenje dječje sobe je uvijek posebno maštovit i izazovan zadatak. Osim razigranosti, koja se postiže kroz dizajn, materijale i boje, dječja soba mora zadovoljiti i mnoge funkcionalne zahtjeve – pogotovo kada se uređuje soba za djecu školskog uzrasta.

Dječja soba je idealno mjesto za izražavanje kretivnosti, novih ideja, primjene šarolike palete boja i oblika, u čije uređenje morate obavezno uključiti i svoje mališane, jer stvarate prostor za njih. Multifunkconalnost je bitna značajka ovog prostora, jer niti jedna druga prostorija doma ne objedinjuje ulogu spavaonice, igraonice, radnog prostora i dnevnog boravka poput dječje sobe. Zbog svih tih razloga, uređenje dječje sobe je izuzetno zahtjevno i kompleksno.

Kada dječju sobu promatramo u ulozi spavaonice, potrebno je naglasiti važnosti zdravog spavanja, koje se postiže kvalitetnim madracem i podnicom. Položaj kreveta treba biti takav da osigura što više slobodnog prostora, a ne da ga dijeli. Poželjan je smještaj kreveta na dovoljnoj udaljenosti od ogrijevnog tijela i prozora. Ukoliko je u sobi smješteno dvoje djece, obzirom na prostorne mogućnosti, poželjno je odabrati krevete na kat ili krevet s dodatnom ladicom – krevetom. Ukoliko imate dovoljno mjesta, smjestite dva odvojena kreveta.

Dizajn dječjeg kreveta je izuzetno bitan, jer sudjeluje u stvaranju općeg ugođaja sobe. Mogućnosti odabira su zaista velike, a sam oblik ovisi o uzrastu, spolu i samoj osobnosti djeteta. Kreveti mogu biti i klasičnog izgleda, a naglasak se može dati kroz razigranu posteljinu. No, dizajn koji krevet pretvara u sportsku jurilicu o kakvima maštaju dječaci ili romantičan krevet, poput onoga iz bajki, kakve zamišljaju djevojčice, bit će pravo osvježenje za svaku dječju sobu.Jedan od bitnih zahtjeva za dječju sobu je mogućnost transformacije u igraonicu. Poželjno je osigurati minimalno 4m2 slobodnog prostora, koji će djeca iskoristiti na željeni način. Također je potrebno postaviti dovoljno polica i ormara u koje će mališani pospremati igračke. Ukoliko je dječja soba mala, iskoristite dizajnerske trikove, koji su krevet podigli, a prostor ispod njega iskoristili kao prostor za igru. Interesantna dizajnerska rješenja postoje i za krevete na kat u sklopu kojih je integrirana igraonica.

Za djecu školskog uzrasta najvažnija uloga dječje sobe, u smislu funkcionalnosti, je uloga radnog prostora. Uz spavanje, najviše vremena provode u njoj učeći. Položaj i veličina radnog stola su izuzetno važni za kvalitetu rada i učenja. Poželjno je osigurati radni stol minimalnih dimenzija 90x60cm, koji će biti smješten frontalno uz prozor ili na način da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane, odnosno s desne ako je dijete ljevak. Uz radni stol postavite police i ladice za knjige i pribor. Obratite pažnju i na odabir radne stolice, koja treba biti ergonomski prilagodljiva. Radnu zonu je poželjno organizirati kao izdvojenu za „ozbiljnije“ školarce“ dok se onima, koji tek kreću u školu, ona može smjestiti uz prostor za igru.Dječja soba se redovito koristi i kao dnevni boravak tj. prostor za druženje i opuštanje. Smještajem tv uređaja, računala, fotelje ili dvosjeda za odmaranje, mini biblioteke i ostalih elemenata, koji upotpunjavaju ovakvu ulogu prostora, zadovoljit ćete i ovaj zahtjev tj. dječju sobu pretvoriti u multifunkcionalnu. Dnevni dio za mališane bit će drugačije organiziran od boravka za one zrelije dobi. Mališanima postavite maštovito oblikovan stol i stolice mini dimenzija, koji će stvarati zasebnu zonu.

Dnevni dio za zreliju djecu se može oblikovati na različite načine, a u nedostatku prostora, možete postaviti krevet koji će osim uzglavlja imati naslon i na uzdužnoj strani, pa se preko dana može korisiti kao element za sjedenje, ležanje, odmaranje. Uz krevet smjestite klub stolić ili ga integrirajte uz krevet.

Dječja soba je kompleksan prostor, koji uz sve funkcionalne zahtjeve mora zadovoljiti i one estetske kako bi boravak u njoj bio maksimalno ugodan vašem djetetu.

Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr
kontakt@interijernet.hr

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.