Budi najbolja verzija sebe.

Sedam odličnih trikova koji će ti pomoći da bacaš manje hrane

Uz dobru organizaciju i racionalne odluke sve je moguće

Budi najbolja verzija sebe.

U svijetu, ali i u Hrvatskoj, godišnje se baci jako puno hrane što je zaista besmisleno, s obzirom na to da velik dio ljudi gladuje.

Puno hrane baca se i u samim kućanstvima, a sigurno i sama ponekad bacaš hranu koju nisi stigla potrošiti jer joj je istekao rok trajanja.

Uz dobru organizaciju i donošenje racionalnijih odluka vezanih uz kupnju namirnica bacati ćemo puno manje, a mi ti danas otkrivamo nekoliko odličnih trikova koji će ti pritom pomoći. S obzirom na to da se trenutno nalazimo i usred pandemije korona virusa ovi savjeti postaju još bitniji.Foto: Unsplash

Budi najbolja verzija sebe.

Počni kontrolirati porcije

Jedan od najjednostavnijih načina koji će ti pomoći da izbjegneš bacanje hrane je taj da budeš umjerena. Najviše hrane baca se jer svi previše kupujemo, a zatim pripremamo i prevelike količine hrane koje se onda ne pojedu. Prije odlaska u kupnju dobro razmisli što ti je i u kojim količinama potrebno i da li ćeš to sve stići potrošiti prije isteka roka trajanja. Kod kuhanja nauči pripremati obroke u onim količinama koji će se pojesti kako ne bi trebala bacati ostatke.

Budi najbolja verzija sebe.Jedi pametno

Očito je da ćemo bacati manje hrane ako ćemo paziti na rok trajanja namirnica. Dok kuhaš i jedeš, najprije biraj one namirnice kojima će uskoro isteći rok. Kod planiranja obroka, početkom tjedna pripremi one proizvode koji se najbrže kvare, a one s duljim rokom trajanja ostavi za kraj tjedna. Po istom principu možeš organizirati i svoj frižider – na vrh polica stavi proizvode kojima uskoro ističe rok kako bi se što prije potrošili te kako bi izbjegla nepotrebno bacanje hrane.  


Obrati pažnju na rok trajanja

Prilikom kupnje u trgovini uvijek provjeravaj rok trajanja namirnica kako ne bi kupovala ono što u određenom periodu nećeš stići potrošiti. Također, imaj na umu da je određene proizvode nakon otvaranja potrebno potrošiti u roku od nekoliko dana pa nemoj kupovati velika pakiranja, osim ako za tim nema potrebe.


Smanji potrošnju mesa

Meso se ne smije jesti u pretjeranim količinama, a proizvodnja mesa ima i vrlo negativan učinak na okoliš. Meso je vrlo kvarljiva namirnica pa nastoj ograničiti njegovu konzumaciju na nekoliko puta tjedno. Umjesto mesa, jedi puno povrća i žitarica. Ne samo da ćeš tako pomoći planeti i doprinijeti smanjenju zagađenja, već ćeš smanjiti i nepotrebno bacanje namirnica. Mahunarke i gljive su također vrlo dobar izvor proteina i jeftinije su od mesa pa ih svakako uvrsti u svoju prehranu.


Nauči pravilo čuvati namirnice

Jednom kada naučiš pravilno skladištiti hranu, imati ćeš puno manje rasipanja hrane i nepotrebnog bacanja. Suhu hranu nakon otvaranja najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama ili staklenkama. Jednom kad otvoriš vrećicu s namirnicama, premjesti je u drugu posudi ili je bar zatvori s kopčom ili naljepnicom. U zamrzivač možeš spremiti ostatke hrane, no svakako na posudama označi o čemu je riječ i rok trajanja. Višak povrća također možeš smrznuti, a od prezrelog voća možeš napraviti kompot ili pak preljev za sladoled.

Kompostiraj

Ako imaš dvorište i vrt, kompostiranje je najbolji način da smanjiš bacanje hrane. Kompostiranje je proces kod kojeg se ostaci hrane razlažu te se na taj način dobiva savršeno domaće gnojivo odnosno kompost koji se može koristiti u vrtu, za biljke, itd. Kako mnogi kažu, na taj način čovjek surađuje s okolišom i pritom obje strane imaju koristi. Ipak, imaj na umu da se kompostiranje mora vršiti u određenim uvjetima pa se svakako informiraj o tome, a mnoge zanimljive informacije možeš pronaći na internetu.


Doniraj hranu

Čistimo naše domove, reorganiziramo garderobu pa zašto ne bismo i isto činili i kad je riječ o špajzi ili pak ormarićima u kojima čuvamo hranu? Potrudi se barem jednom mjesečno pregledati police ili kuhinjske ormariće i izdvoji sve one namirnice za koje smatraš da ih nećeš stići potrošiti te ih doniraj beskućnicima ili drugim neprofitnim udrugama kao što su azili za napuštene životinje i sl.  
Uz ove je trikove moguće smanjiti nepotrebno bacanje hrane i na taj način postati bolji i savjesniji potrošač, nešto što bi nam ovih dana svima trebalo biti na listi prioriteta.


Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.