Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Korisni savjeti

Ove dvije stvari ne smiješ napraviti kada kupiš novu biljku

Otkrivamo najčešće pogreške koje ljudi rade kod kupnje novih biljaka. Svakako ih izbjegni

pexels-cottonbro-4503732.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

U posljednjih nekoliko godina sobne biljke postale su vrlo popularan dekorativni dodatak u interijeru, a osim što lijepo izgledaju i oplemenjuju prostor, one imaju i niz drugih beneficija među kojima je najvažnija pročišćavanje zraka u prostoriji u kojoj se nalaze.

Image
Bude optimizam

Idealne: Ove dvije boje vladat će interijerima 2021. godine

Iako uzgoj sobnih biljaka ne iziskuje nikakvo posebno znanje niti pak vještine, postoje određene stvari koje treba znati, a isto tako valja napomenuti i da postoje biljke koje je vrlo jednostavno održavati, kao i one koje iziskuju malo više naše pažnje.

Kod kupnje biljaka svakako se raspitaj o tome kakve uvjete vole i na koji ih je način najbolje održavati. Općenito, svekrvin jezik, kaktusi i zlatni puzavac neke su od biljaka koje je jednostavno održavati, a vrlo su lijepe i dekorativne te će se uklopiti u svaki interijer.

shimmer fallback

Ako si tek početnik, a voljela bi imati više biljaka u svom domu, onda obavezno trebaš pripaziti na neke početničke pogreške. U nastavku ti otkrivamo koje to dvije najčešće pogreške mnogi početnici rade kad kupe svoje prve biljke pa ih svakako izbjegni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prečesto zalijevanje

Kad je o zalijevanju riječ, svaka je biljka drugačija. Primjerice, kaktusi se ne smiju često zalijevati, dok alokaziju treba zalijevati gotovo svaki dan. Ipak, većini biljaka dovoljno je ako ih zaliješ jednom tjedno. Kada u svoj dom uneseš novu biljku, daj joj neko vrijeme da se prilagodi. Čak i ako ti se čini kao da je biljka malo uvenula, nemoj je opsesivno zalijevati svaki dan. Ako nisi sigurna koliko često biljku treba zalijevati, svaki put prije zalijevanja prstima isprobaj zemlju. Tek kad je zemlja na površini skroz suha, biljku trebaš zalijati. Prečesto zalijevanje dovodi do truljenja korijena biljke, a kad taj proces jednom krene biljku je vrlo teško spasiti.

shimmer fallback

Rezanje listova koji ne izgledaju savršeno

Za svaku je biljku normalno da se mijenja i da prolazi kroz određene cikluse. Suhi ili žuti listovi nisu uvijek loš znak jer ponekad biljka na taj način odbacuje svoje stare listove. Listove ne trebaš rezati jer će oni sami otpasti s biljke kada se skroz posuše. Budeš li rezala baš svaki list koji ne izgleda savršeno, mogla bi izazvati probleme. Naime, rezanjem listova biljki se prekida ciklus rasta, a kada ih ukloniš previše, biljka je 'pod stresom' jer pokušava nadomjestiti sve ono što je odsječeno. Jednom mjesečno pregledaj svoje biljke i otrgni samo one listove koji su skroz osušeni ili ih pokupi ako su već sami otpali u teglu u kojoj se biljka nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Promatraj svoje biljke na dnevnoj bazi, posveti im se i ubrzo ćeš naučiti kako po njihovom izgledu prepoznati da li im treba zalijevanje, presađivanje ili pak su ih napali neki nametnici.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.