Od kupaćih kostima do vune: Stvari kojima nije mjesto u perilici rublja

Sigurno je sigurno: ovih sedam stvari ne bi smjela prati u perilici rublja

Perilica rublja je čudesan izum. Prljava, smrdljiva odjeća i neki drugi modni dodaci iz nje izlaze svježi i čisti samo pritiskom nekoliko gumbića. Svi se oslanjamo na njih kako bismo si olakšali naporniji zadatak pranja rublja ručno, a koliko god je perilica rublja svima nama drag izum, i dalje postoje određene osjetljive stvari koje nikada ne bismo smjeli prati u njoj, a većina ljudi ih i dalje pere. 

Naravno, stvari poput kreditnih kartica, novčanica, ključeva i kovanica (koje se često slučajno operu) su očite, ali ima i onih manje očitih koje se često svjesno stavljaju u perilicu, a ne bi smjele zbog nepovratnog uništavanja. 

5 odličnih razloga zašto bi trebala uliti alkoholni ocat u svoju perilicu za rublje

Kupaći kostimi

(Foto: Depositphotos)Iako su kupaći kostimi dizajnirani za vodu, voda iz perilice rublja nije najbolji izbor za njih. Mehaničko djelovanje perilice može biti štetno za strukturu ženskih kupaćih kostima. Osim toga, pranje visokotehnološke tkanine većine kupaćih kostima zajedno s odjećom u kojoj su patentni zatvarači i kukice može uzrokovati rupice i uništavanje istih. Ako želiš da ti kupaći kostimi potraju, ručno pranje je puno bolja opcija.

Odijela

Čak i da je vanjski materijal odijela pamuk, poliester ili druga tkanina koja smije u perilicu - sakoi, hlače i suknje po mjeri nikad se ne bi smjeli prati u perilici rublja. Zbog povezanih materijala, odijela u perilici mogu izgubiti svoj oblik i nepovratno se uništiti, stoga je za njih uvijek najbolji izbor kemijska čistionica. 

Kožne tenisice i odjeća

(Foto: Pexels)


Iako se neke tenisice mogu oprati u perilici rublja, to svakako ne vrijedi za one kožne jer se u povećanoj vlazi i toplini mogu uništiti. Također, perilica rublja vanjske kožne materijale mogla bi oštetiti i naborati.

Vuna, kašmir, baršun

Kad su u pitanju ovi materijali, uvijek pročitaj upute na etiketi. Da, postoji vuna koja se može prati na najnižoj temperaturi, ali većina ovakvih materijala zahtijeva pažljivu brigu i njegu, odnosno ručno pranje.

Kravata

(Foto: Pexels)


Kravate su često napravljene od svile, a njihova unutarnja struktura može se izobličiti i uništiti u perilici rublja. Ručno pranje ili kemijska čistionica uvijek su bolji izbor.

Jastuci od memorijske pjene

Ponovno, mehaničko uzburkanje stroja, posebice ciklus centrifuge, predmeti poput ovih jastuka ne mogu podnijeti. Mlaka voda, nježni deterdžent i malo ručnog stiskanja praćeno dobrim ispiranjem održavat će ih čistima i svježima.

Tkanina s mrljama zapaljivih tekućina

Kada je tkanina umrljana s tekućinama poput motornog ulja, benzina, ulja za kuhanje, sredstva za razrjeđivanje boje ili alkohola, dobro je prvo je natopiti je u velikom umivaoniku ili plastičnoj posudi s jakim  deterdžentom, prije nego što je staviš u perilicu. Međutim, ono važnije je da tkaninu s ovakvim mrljama nikada ne stavljaš u sušilicu za rublje, čak i nakon pranja jer mogućnost eksplozije nije vrijedna rizika.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.